8 березня Криворізька міська виборча комісія зібралася на засідання, щоб розглянути низку важливих питань, зокрема, щодо ймовірного порушення кількома кандидатами вимог частин 4 та 5 статті 35 Закону України «Про місцеві вибори».

Нагадаємо, що 5 березня до міської виборчої комісії надійшов лист від ЦВК, у якому йшлося про те, що кілька кандидатів на посаду Криворізького міського голови були включені до виборчих списків інших суб’єктів висування на місцевих виборах 25 жовтня 2015 року. Це, відповідно до позиції, викладеної у листі, є підставою для скасування реєстрації таких кандидатів у зв’язку із необхідністю застосування ч.8 ст. 41 Закону.

Після отримання цього листа комісія звернулася до кандидатів з проханням надати пояснення щодо ситуації, що склалася. Окрім пояснень, до міськвиборчкому також надійшли заяви від кандидатів Інни Іванченко та Ігоря Левицького, які були включені до виборчих списків партій на виборах Криворізької міської ради 25 жовтня 2015 року, про виключення їх з виборчих списків та скасування реєстрації. Перед розглядом заяв, комісія оголосила технічну перерву, щоб прийняти аналогічну заяву від кандидата Олега Косяка, який лише попередньо звертався до комісії з цього питання. Відтак, до порядку денного засідання комісія включила питання про розгляд відповідних заяв перед вирішенням проблеми з «подвійним» балотуванням. Розглянувши заяви, міська виборча комісія виключила з виборчих списків партій Ігоря Левицького, Інну Іванченко та Олега Косяка та скасувала їх реєстрацію як кандидатів в депутати. Крім того, напередодні Довгинцівська районна в місті Кривому Розі виборча комісія скасувала реєстрацію Олега Бойченка як кандидата до відповідної районної ради та виключила його з виборчого списку.  

Приступивши до розгляду питання про усунення порушення вимог частин 4 та 5 статті 35 Закону, Павло Гивель зазначив, що оскільки комісією було прийнято рішення про виключення вищезазначених осіб із виборчих списків партій, станом на момент розгляду відсутні підстави для скасування їх реєстрації як кандидатів на посаду міського голови. Заслухавши проект постанови, комісія прийняла рішення «прийняти до уваги факсову копію листа за підписом Жанни Усенко-Чорної».  У мотивувальній частині комісія аргументує своє рішення тим, що згаданий лист не є «офіційним повідомленням Центральної виборчої комісії як колегіального органу», а відповідно до ч. 3 ст. 47 Закону України «Про місцеві вибори», комісія зобов’язана розглянути зазначене питання на своєму засіданні та прийняти відповідне рішення у разі надходження від ЦВК повідомлення про порушення кандидатом вимог частини 4-5 ст. 35 Закону.  Тобто, комісія не розцінює вказаний документ як повідомлення, про яке йдеться у статті 47. 

Крім того, у постанові зазначено, що Криворізька міська виборча комісія, самостійно провівши перевірку на предмет можливих порушень, не виявила випадків недотримання вимог статті 35 Закону станом на момент розгляду питання. Водночас, у рішенні комісії жодним чином не висвітлюється питання розмежування виборчого процесу з місцевих виборів 25 жовтня 2015 року та з позачергових виборів криворізького міського голови.

З цього приводу ОПОРА звернулася за коментарем до голови  міської виборчої комісії Павла Гивеля, який зазначив, що «якби від кандидатів не надійшли заяви про скасування реєстрації їх як кандидатів в депутати, можливо, мало б місце порушення вимог статті 35, якби кандидати не написали ці заяви, комісія мала б скасувати їх реєстрацію на міського голову».  Водночас голова комісії визнав, що йдеться про різні види виборів, та інший виборчий процес, не пов'язаний з черговими місцевими виборами 25 жовтня 2015 року.

givel 08 03 16 800x500

Кандидат на посаду міського голови Інна Іванченко у коментарі ОПОРІ пояснила: «Я категорично не погоджувалася з постановкою питання в такому ракурсі. Ми глибоко переконані, що не було підстав для скасування реєстрації мене як кандидата на посаду міського голови, оскільки це інший вид виборів. Однак, мені сказали, що комісія все-одно прийме рішення на корить скасування, це була інсайдерська інформація. У членів комісії не було з цього приводу одностайної думки, більшість схилялася до визнання цих та попередніх виборів одним виборчим процесом.  Ми би оскаржували це рішення, але це б вибило нас із виборчої кампанії, моє ім’я не внесли б у виборчий бюлетень, відповідно, це б зіграло на користь нашим конкурентам, тому було прийняте рішення поступитися можливістю стати депутатом міськради».

Ivanchenko

Олег Бойченко, екс-кандидат в депутати Довгинцівської районної у місті ради також прокоментував свої мотиви подання заяви про виключення з виборчого списку: «Я вважаю рішення комісії справедливим. Я проконсультувався з юристами і зрозумів, що ми робимо все згідно з Закону, це позачергові вибори. Тож за рекомендацією юристів вирішив здійснити всі необхідні процедури, щоб відмовитись від статусу кандидата».

«Зважаючи на те, що зараз триває виборчий процес з позачергових виборів, який не пов’язаний з черговими місцевими виборами 25 жовтня 2015 року, у кандидатів не було необхідності звертатися із заявами до відповідних комісій про виключення їх з виборчих списків та скасування реєстрації. Криворізька міська виборча комісія не мала підстав скасовувати реєстрацію кандидатів на посаду міського голови, оскільки, відповідно до Закону, мова йде про різні види виборів», – прокоментував ситуацію координатор громадського спостереження у Кривому Розі. 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.