Реалізація законів, що регламентують доступ до публічної інформації, є важливою складовою в утвердженні підзвітності й прозорості. Більше того, доступ до публічної інформації є невід’ємною складовою дотримання конституційних прав та свобод людини в Україні.

Важливим і безпрецедентним кроком у забезпеченні права на публічну інформацію є рішення Вищого адміністративного суду України (від 9 лютого 2016 року), згідно з яким Апарат Верховної Ради було остаточно зобов’язано надати ОПОРІ копію штатного розпису.

Ще 27 березня 2013 року Всеукраїнська громадська організація «Громадянська мережа «ОПОРА» звернулась до Апарату Верховної Ради України із запитом на отримання публічної інформації, а саме копії штатного розпису Апарату, включаючи всі його структурні підрозділи, із деталізацією по структурним підрозділам, із зазначенням усіх посад та розміром заробітної плати щодо кожної посади. Утім, відповідь Керівника Апарату Верховної Ради України від 4 квітня 2013 року була негативною. Відмова надати інформацію обґрунтовувалась тим, що запит стосується документа, який є внутрішньо-організаційним  актом і не підлягає наданню для ознайомлення. На думку ОПОРИ, така відмова порушує право на доступ до публічної інформації, гарантоване Законом України «Про доступ до публічної інформації» від 13 січня 2011 року.

Того ж місяця «Громадянська мережа «ОПОРА» звернулась до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом, в якому просила визнати протиправною відмову Апарату Верховної Ради України, викладену в листі (від 4 квітня 2013 року) та зобов’язати надати копію штатного розпису Апарату Верховної Ради України.

Штатний розпис Апарату Верховної Ради України є документом, що створений у процесі реалізації Верховною Радою України та її органами повноважень, передбачених законодавчими актами, та який знаходиться у володінні Апарату Верховної Ради України. Апарат Верховної Ради України є розпорядником такої інформації. З огляду на наведене, судді дійшли обґрунтованого висновку про задоволення позову, оскільки фінансування виплат заробітної плати працівників Апарату Верховної Ради України здійснюється за рахунок бюджетних коштів, штатний розпис не передбачає зазначення персональних даних осіб, які займають відповідні посади за цим штатним розписом, а тому не є інформацією з обмеженим доступом.

Так, постановою Окружного адміністративного суду від 8 липня, як і ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 24 вересня 2013 року, позовні вимоги ОПОРИ було задоволено, а відмову Апарату Верховної Ради визнано протиправною.

На ці рішення Апарат Верховної Ради подав касаційну скаргу, мотивуючи свою незгоду порушеннями судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, що ставить питання про скасування зазначених рішень.

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України, перевіривши матеріали справи та рішення, що приймалися під час її розгляду, 9 лютого 2016 року відхилила касаційну скаргу. Рішення попередніх судів було залишено без змін.

Таким чином, у судовому порядку«Громадянська мережа «ОПОРА» відстояла гарантоване законом право на доступ до публічної інформації. ОПОРА очікує на виконання Апаратом Верховної Ради України судових рішень, і сподівається найближчим часом отримати копію штатного розпису Апарату, чинного станом на дату надання відповіді.

До відома:

Згідно з частиною 1 статті 1 Закону України «Про доступ до публічної інформації» публічна інформація – це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом.

Ухвала Вищого Адмінсуд України (від 9 лютого 2016 року)

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА— це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.