28 лютого в Чернігові обговорили, як вплине на кожний багатоквартирний будинок закон №417-VIII. Разом з жителями будинку по Проспекту Перемоги, Громадянська мережа ОПОРА та Регіна Гусак зі ЧМГО Жменя з’ясували, що необхідно робити, якщо мешканці бажають самостійно вирішувати майбутнє свого житла і створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

Відповідно до законодавства, кожен багатоквартирний будинок має визначитися з тим, хто буде управителем, в іншому випадку його назначать органи місцевого самоврядування на конкурсній основі. Саме тому місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА та Регіна Гусак зі ЧМГО Жменя під час зборів надали мешканцям консультативно-методологічну допомогу з приводу поетапного створення ОСББ та роз’яснили особливості закону.

«Коли жителі багатоквартирних будинків матимуть достатню кількість корисної інформації, вони зможуть прийняти виважене і аргументоване рішення щодо майбутнього власного житла. Про що ми й намагалися їм розповісти під час зустрічі. Особливості нового закону №417-VIII такі, що або жителі проявляють активність і прийматимуть рішення самостійно, або компанію-управителя будинку їм буде назначено після 1 липня цього року місцевими органами влади», – прокоментувала захід координатор.

Окрім обговорення актуальних питань, всі учасники заходу отримали постери від Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», які містять детальні інструкції щодо механізму прийняття спільних рішень в багатоквартирному будинку.

Не тільки громадські діячі, а й представники міської влади вказують, що будуть всебічно сприяти утворенню об’єднань та забезпечуватимуть інформаційний супровід, а також допомагатимуть тим, хто бажає зареєструвати ОСББ. Зокрема, на це планується виділити більше 22 млн грн з міського бюджету.

Вже зараз охочі створити ОСББ в Чернігові можуть отримати консультацію в Центрі надання адміністративних послуг, де працюють кваліфіковані юристи.

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агенство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.