ENEMO – міжнародна мережа провідних неурядових організацій зі спостереження за виборами з 18 країн Центральної та Східної Європи і Центральної Азії, у тому числі трьох країн ЄС.

Цими вихідними у Грузії відбулася чергова щорічна зустріч Генеральної асамблеї ENEMO. Одне з питань порядку денного зібрання стосувалося прийому нових членів.

Заслухавши виступ представника Громадянської мережі ОПОРА Юрія Лісовського, присутні 18 голосами «за», з потрібних 14, схвалили рішення про приєднання ОПОРИ до ENEMO.

Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) – це міжнародна мережа неурядових організацій, заснована 29 вересня 2001 р. в м. Опатія (Хорватія). До її складу входить 22 провідні організації зі спостереження за виборами з 18 країн Центральної та Східної Європи, Центральної Азії, у тому числі трьох країн ЄС.

ENEMO та всі її організації-члени схвалили «Декларацію принципів міжнародного спостереження за виборами» у 2005 р. та «Декларацію глобальних принципів непартійного спостереження та моніторингу виборів громадськими організаціями». Кожен спостерігач ENEMO підписав Кодекс поведінки міжнародних спостерігачів за виборами.

ENEMO прагне підтримати інтерес міжнародного співтовариства у просуванні демократії в регіоні, даючи оцінку виборчим процесам та політичному середовищу, готуючи точні та неупереджені звіти за результатами спостережень. Міжнародні місії ENEMO працюють у повній відповідності до міжнародних норм та стандартів щодо проведення демократичних виборів, щоб оцінити виборчий процес та правове поле країни, у якій відбуваються вибори.

Організації-члени ENEMO моніторили понад 200 виборчих кампаній та провели тренінги для понад 200 000 спостерігачів. Станом на сьогодні ENEMO здійснила 22 міжнародні місії зі спостереження за виборами у 7 країнах:

  • Албанія (парламентські вибори у 2005 р.);
  • Грузія (дострокові президентські вибори у 2008 р.);
  • Казахстан (президентські вибори у 2005 р.);
  • Молдова (парламентські вибори у 2009 р.);
  • Косово (муніципальні вибори у 2009 р.; парламентські вибори у 2010 р.; муніципальні вибори у 2013 р.);
  • Киргизстан (президентські вибори у 2005 р.; парламентські вибори у 2005 р.; дострокові парламентські вибори у 2007 р.; президентські вибори у 2009 р.; парламентські вибори у 2010 р.);
  • Україна (президентські вибори у 2004 р.; парламентські вибори у 2006 р.; вибори мера в Чернігові, Кіровограді і Полтаві у 2006 р.; парламентські вибори у 2007 р.; президентські вибори у 2010 р.; парламентські вибори у 2012 р.; повторні парламентські вибори у 2013 р.; дострокові президентські вибори у 2014 р.; дострокові парламентські вибори 2014 р.; чергові місцеві вибори у 2015 р.).
(#вибори #elect_ua #opora #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА— це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні. Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за виборами в Україні. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.