З першого дня виборчої кампанії у Кривому Розі спостерігачі  Громадянської мережі ОПОРА фіксують недотримання учасниками виборчого процесу правил та порядку ведення передвиборчої агітації, встановлених законодавством. Зокрема, низка активностей чинного мера Кривого Рогу Юрія Вілкула з прихованою саморекламою можуть бути розцінені як маніпулятивний вплив на думку виборців. До того ж, здійснені вони за рахунок ресурсів, наявних у Юрія Відкула завдяки посаді, яку він наразі обіймає.

Як вже раніше повідомляла ОПОРА, самовисуванця Юрія Вілкула було зареєстровано кандидатом на посаду міського голови 24 лютого 2015 року. Того ж дня прес-служба міськвиконкому розмістила на офіційному сайті криворізької міської ради інформаційне повідомлення під заголовком "Действующий мэр Кривого Рога Юрий Вилкул подал документы в городскую избирательную комиссию для участия в досрочных выборах". У повідомленні висвітлювався візит мера до міської виборчої комісії з метою подачі документів для реєстрації його  кандидатом на посаду міського голови. Також стаття містить коментар Юрія Вілкула стосовно мотивів та намірів взяти участь у виборчих змаганнях: "Я принял решение участвовать в досрочных выборах Криворожского городского головы. Это мой долг перед всеми горожанами, которые поддержали меня на прошлых выборах. Подвести их не имею права... Уверен, что у большинства криворожан есть по этому поводу своя твердая позиция. Моя задача - обеспечить в городе порядок и стабильность. Это основа для будущего развития Кривого Рога". Підкреслимо, що це повідомлення є доступним на сайті й до нині.

29 02 Vilkul

Громадянська мережа ОПОРА констатує, що відповідно до ч. 1 ст. 54 Закону України "Про місцеві вибори", передвиборною агітацією є здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за кандидатів. 

Тому маємо зазначити, що вищезгаданий інформаційний матеріал містить ознаки передвиборної агітації, оскільки висвітлює позицію кандидата з приводу своєї участі у виборах та подальшого розвитку міста.

Публікація матеріалу на офіційному сайті міського виконкому має ознаки порушення ч. 2 ст. 60 Закону України "Про місцеві вибори", згідно з якою кандидатам, що займають посади в органах місцевого самоврядування забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, засоби зв’язку, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи. Такі дії містять ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП): "здійснення передвиборної агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України".

Окрім того, пунктом 2 ч. 1 ст. 60 Закону України "Про місцеві вибори" встановлено пряму заборону на участь у передвиборній агітації органам місцевого самоврядування. Оскільки відділ преси та інформації апарату міської ради і виконкому є структурним підрозділом відповідного органу місцевого самоврядування, офіційний сайт виконкому відображає офіційну позицію цього органу. Частиною 3 ст. 212-9 КУпАП встановлено адміністративну відповідальність за супроводження офіційних повідомлень у період виборчого процесу коментарями, що мають агітаційний характер, а також відео-, аудіозаписами, кінозйомками, фотоілюстраціями про дії посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування як кандидатів у депутати та на посади сільських, селищних, міських голів.

Зазначимо також, що Законом України "Про місцеві вибори" встановлено інші обмеження щодо передвиборної агітації: ч. 2 ст. 54 передбачено, що кандидати на посаду міського голови мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів. У частині 6 ст. 54 Закону України «Про місцеві вибори»  містяться обмеження щодо фінансування виборчої кампанії: “передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів на посаду міського голови. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється”.

З приводу зафіксованих неправомірних дій з боку чинного мера, уповноважений представник Громадянської мережі ОПОРА  26 лютого 2016 року звернувся до правоохоронних органів із заявою про факти виявлених порушень.

 

Моніторинг парламенту| Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.