Бурхливим та непростим видався  робочий понеділок 22 лютого для членів Криворізької міської виборчої комісії. Засідання комісії вкотре затягнулось на декілька годин через обговорення дисусійного питання щодо залучення технічного персоналу та укладення цивільно-правового договору з головою комісії Павлом Гивелем.

У понеділок, 22 лютого, засідання Криворізької міської виборчої комісії  було дуже насиченим. Вкотре розглядалось питання про залучення до роботи фахівців та технічних працівників. Чергове організаційне питання роботи комісії спричинило запеклі дискусії, які затягнулися на кілька годин. Нагадаємо, що чисельність та перелік посад необхідного персоналу було затверджено ще 9 лютого. Однак члени комісії не могли дійти згоди щодо процедури визначення складу допоміжних робітників. У зв’язку з цим  цим голова та інші члени комісії надіслали звернення до ЦВК  з проханням  роз’яснити питання оформлення на роботу в комісії  допоміжних працівників на підставі цивільно-правового договору.

Відповідь надійшла від  Центральної виборчої комісії за підписом заступника голови комісії Жани Усенко-Чорної, що дало змогу МВК повернутися до обговорення питання залучення додаткових спеціалістів.

Проте для частини членів МВК питання не було з’ясовано і після листа від ЦВК. Голова комісії Павло Гивель та член комісії Валентин Орлов (Індустріальна партія) незмінно відстоювали позицію, відповідно до якої голова як особа, уповноважена на підписання  цивільно-правових договорів з працівниками, має самостійно визначати, хто саме займатиме відповідні посади.

22 02 Orlov

На фото: член комісії Валентин Орлов (Індустріальна партія)

Орлов стверджував, що не існує жодного порядку прийняття колегіальним органом рішення про затвердження працівників, а отже  дана процедура не є можливою. Натомість, члени комісії Олександр Малий (УКРОП), Лариса Бокій (Об’єднання «Самопоміч») та інші наполягали на тому, що рішення про формування персонального складу комісії має  бути спільним.

22 02 Malyj

На фото: член комісії Олександр Малий (УКРОП)

Олександр Малий (УКРОП) виступив із промовою, у якій посилався на ч. 23 ст. 27 Закону України «Про місцеві вибори», в якій зазначено: «Для організаційного, правового, технічного забезпечення здійснення повноважень, передбачених цим Законом, Центральна виборча комісія та територіальні виборчі комісії можуть залучати на підставі цивільно-правових договорів відповідних фахівців, технічних працівників…». Підкреслюючи це, Малий наголосив, що питання залучення певних осіб до роботи є прерогативою власне виборчої комісії, а не голови чи інших членів комісії. Він також наполягав на тому, що виборча комісія несе відповідальність за прийняті нею рішення і за те, щоб до залучених працівників була довіра з боку виборців та інших суб’єктів виборчого процесу.

«У нас демократія, нам люди мають довіряти. У місті приблизно 550 тисяч виборців, тобто за кожним з нас стоїть по 30 тисяч виборців, перед якими ми несемо відповідальність за наші рішення», - зазначив Олександр Малий.

Відео: Младена Качурець (Всеукраїнська громадська організація «Громадянська мережа ОПОРА»)

Результатом обговорення стало прийняття рішення про викладення Постанови № 3 в новій редакції. Відтак, змінено перелік посад для залучення фахівців та технічних працівників: бухгалтер – 3 посади, системний адміністратор – 1 посада, оператор комп’ютерного набору – 2 посади; юрист – 2 посади. Також комісія ухвалила рішення про укладення договорів з сімома особами та доручила це Павлу Гивелю.

Наступне дискусійне питання стосувалося самого Павла Гивеля і його роботи на платній основі. Як з’ясувалося, із головою комісії досі не укладено цивільно-правовий договір, хоча відповідне рішення комісія прийняла ще 9 лютого 2016 року. Як пояснила член МВК Лариса Бокій, для того, щоб укласти договір із увільненим членом комісії, необхідно мати довідку із постійного місця роботи про його увільнення, довідку про його заробітну платню за останній повністю відпрацьований місяць та довідку про розмір заробітної плати Криворізького міського голови. На думку Бокій, Павло Гивель ухиляється від укладання договору.

22 02 Bokij

На фото: член комісії Лариса Бокій (Об’єднання «Самопоміч»)

«Ці довідки повинні бути наявні при підписанні договору, для того, щоб визначитися із розміром винагороди згідно цивільно-правової угоди, а оскільки рішення про членів комісії, що працюють на платній основі приймалося ще 9 лютого, то вже 10  члени комісії почали виконувати свої обов’язки, а сьогодні вже 22 лютого і голова ще досі не надав потрібні довідки, тому мені це незрозуміло. Я тому і піднімаю ці питання на засіданні, щоб вони не залишилося поза увагою, оскільки цивільно-правовий договір має бути підписаний», - підкреслила Лариса Валентинівна.

Представникам  ОПОРИ Павло Гивель так пояснив свою позицію: «У мене питань немає, я так і не зрозумів, чого хотіла член комісії. Договір зі мною підписує заступник голови комісії. Бухгалтер все підготує, а там уже і заступник підпише. Справа в тому, що ті документи надаються в разі необхідності, а то було тлумачення члена комісії. На мене наказу не треба. Мене прийнято за Постановою Центральної виборчої комісії. Є Постанова щодо платної основи, решта – це технічні моменти оформлення документації, за основним місцем роботи я маю просто подати копію постанови виборчої комісії».

Громадянська мережа ОПОРА інформує, що відповідно до ч. 10 ст. 28 Закону України «Про місцеві вибори», «розмір оплати праці членів виборчих комісій визначається Кабінетом Міністрів України. Для членів виборчих комісій, увільнених від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи, розмір оплати праці не може бути нижчим від середньої заробітної плати за основним місцем роботи але не вище розміру заробітної плати відповідного сільського, селищного, міського голови або голови відповідної ради».

Відповідно до п. 11 Постанови Кабінету Міністрів України від  08 вересня 2015 року № 687, «для членів виборчих комісій, увільнених від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи, розмір оплати праці не може бути нижчим від середньої заробітної плати за основним місцем роботи, але не вищим від розміру заробітної плати відповідного сільського, селищного, міського голови або голови відповідної ради. У такому разі відповідна рада на вимогу територіальної виборчої комісії видає довідку про розмір заробітної плати сільського, селищного, міського голови або голови відповідної ради за останній повністю відпрацьований місяць, який передує початку виборчого процесу».

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.