Напередодні виборів у Кривому Розі поширюється бюлетень «Криворожанин», котрий постійно містить інформацію, що вказує на приховану агітацію і схиляє до підтримки чинного мера Кривого Рогу Юрія Вілкула. Громадянська мережа ОПОРА дізналася, хто є замовником видання.

ОПОРА вже згадувала про розповсюдження у місцях громадського користування інформаційного бюлетеня "Криворожанин" та зміст його публікацій. На перший погляд,  випуск цього видання здавався одноразовим. Однак нещодавно спостерігачі зафіксували новий номер. До того ж, незважаючи на зазначений трьохтисячний тираж, інформаційний бюлетень безкоштовно поширюються настільки масово, що охоплює значно більшу кількість мешканців міста, ніж вказано у вихідних даних.

Інформаційний бюлетень знаходяться у вільному доступі в приміщеннях розважальних центрів, супермаркетах  та інших громадських місцях, а з недавнього часу  його стали пропонувати як додаток до кожної газети та навіть пачки цигарок в кіосках "Преса".

Проте увагу ОПОРИ привернула не кількість, а зміст бюлетеня. Понад 50% матеріалів, розміщених на його сторінках, популяризують  роботу чинного мера та спрямовані виключно на створення позитивного іміджу Юрія Вілкула. Та попри це у бюлетені надруковано помітку "не є агітаційним матеріалом".

kr r 20 02

kr r2 20 02

kr r3 20 02

Тому представники ОПОРИ провели розслідування і з’ясували - замовником видання "Інформаційний бюлетень "Криворожанин" є молодіжна громадська організація  "Молодіжна рада Дніпропетровщини".

Зв’язок чинного мера Кривого Рогу з "Молодіжною радою Дніпропетровщини" можна простежити ще з того часу, коли його син Олександр Вілкул обіймав посаду голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації, а  керівником громадської організації був Олексій Мартенс.  До речі, останній у своїх коментарях для ЗМІ дякував Олександру Вілкулу за підтримку молодіжного руху та обіцяв: "Докласти максимум зусиль, щоб виправдати його сподівання".

kr r4 20 02

У серпні 2012 року Олександр Вілкул спільно з міністром освіти Дмитром Табачником та за ініціативи президента України Віктора Януковича сприяв створенню на базі вже згаданої громадської організації установи під назвою "Молодіжний центр Дніпропетровщини".

kr r5 20 02

kr r6 20 02

Згідно з  інформацією, отриманою від єдиного державного реєстру юридичних  фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДРПОУ), стало відомо, що  через рік (01.08.2013) головою цього центру став Андрій Сухарев, який обіймає цю посаду й донині. І саме він є чиним головою згаданої раніше ГО “Молодіжна рада Дніпропетровщини”.

kr r7 20 02

kr r8 20 02

У телефонному режимі від Андрія В’ячеславовича представники Громадянської мережі ОПОРА отримали підтвердження того, що газети дійсно видаються на замовлення ГО "Молодіжна рада Дніпропетровщини". Однак на питання чому, попри те, що у віснику зазначено, що він не є агітаційним матеріалом, більшість статей носять агітаційний характер, Андрій Сухарев відповів: "На даний момент не маю перед собою видання, і тому не можу прокоментувати матеріали, про які йде мова".

Та попри те, що пан Сухарев не взяв на себе відповідальність за зміст друкованого матеріалу, зазначимо, що інформація у ньому таки спонукає виборців схилити свої вподобання на бік одного з потенційних кандидатів. 

"Поширення інформаційних бюлетенів такого змісту можна розцінювати, як фактичне порушення термінів введення агітації. Адже даний бюлетень, містить матеріали, котрі напряму або опосередковано намагаються сформувати позитивний імідж для одного з потенційних кандидатів позачергових виборів міського голови Кривого Рогу. Згідно з виборчим законодавством агітація може розпочатися лише після реєстрації кандидата і має бути оплачена з його виборчого фонду", - підкреслив координатор громадського спостереження за позачерговими виборами міського голови м. Кривий Ріг.

Нагадуємо, згідно з статею 54 Закону України "Про місцеві вибори":

  • (ч. 1.) Передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за кандидатів.
  • (ч. 2.) Місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів. Передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється.
  • (ч. 6.) Передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється.

Громадяська мережа ОПОРА закликає майбутніх кандидатів утриматися від маніпуляції законодавчими положеннями та сприяти дотриманню принципів рівності, що передбачає Закон України "Про місцеві вибори".

 
(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.