Попри нові конфлікти та заперечення члени Криворізької МВК прийняли кошторис видатків, запланованих для підготовки та проведення позачергових виборів міського голови. Попередньо бюджет виборчої кампанії складатиме 5 373 714,0 грн. 

13 02 kr r

У четвер, 11 лютого, Криворізька міська виборча комісія провела чергове засідання. До порядку денного було включено лише одне питання - про звернення до Центральної виборчої комісії щодо виділення коштів на підготовку та проведення позачергових виборів Криворізького міського голови 27 березня 2016 року.

Черговим предметом для дискусій на засіданні стало обговорення  статті видатків на оренду приміщень для виборчих дільниць. Член виборчкому Лариса Бокій (Об’єднання «Самопоміч») зауважила, що приміщення для виборчих дільниць надаються безкоштовно, тому, на її думку, ця стаття має бути виключена з кошторису. Але представники керівного складу комісії зазначили, що, враховуючи різні непередбачені обставини, документально ця стаття має бути внесена до списку запланованих витрат.

Після диспуту та обговорень членів комісії секретар Павло Демченко (ВО «Батьківщина») запропонував усі зауваження та пропозиції відносно проектів рішень подавати на розгляд комісії у письмовому вигляді.

Незважаючи на висловлені заперечення, Криворізька  МВК  прийняла постанову, в якій зазначила чотири пункти рішень:

  1. Схвалити пропозиції щодо визначення обсягу видатків, необхідних для підготовки та проведення позачергових виборів Криворізького міського голови 27 березня 2016 року із врахуванням видатків міської, районних та дільничих комісій (додається);
  2. Звернутися до Центральної виборчої комісії щодо виділення необхідних коштів для підготовки та проведення позачергових виборів Криворізького міського голови 27 березня 2016 року;
  3. Постанову Криворізької міської виборчої комісії № 4 від 09 лютого 2016 року вважати такою, що втратила чинність.
  4. Цю постанову опублікувати на офіційному сайті виконкому Криворізької міської ради.

13 02 kr r postanova

Відповідно до затверджених підрахунків Криворізької МВК щодо обсягу бюджетних видатків, необхідних для підготовки та проведення позачергових виборів міського голови 27 березня 2016 року всього передбачено витрати на суму 5 373 714,0 грн.

13 02 kr r vydatky

Громадянська мережа ОПОРА інформує, що згідно пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів України №1037 від 10.08.2004 р. установлено, що під час підготовки і проведення виборівдепутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних,міських голівЦентральна виборча комісія та територіальні виборчі комісії здійснюють:

оплату або відшкодування вартості послуг,наданих територіальним і дільничним виборчим комісіямвідповідно до пунктів 1 — 7 Порядку оплати або відшкодування вартості послуг, наданих окружним і дільничним виборчим комісіям під час підготовки та проведення виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2001 р. № 1713 (Офіційний вісник України, 2001 р., № 52, ст. 2340).

Відповідно до пункту 3 Постанови Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2001 р. № 1713приміщення для роботи комісій, приміщення для голосування надаються комісіям безоплатно, якщо вони перебувають у державній або комунальній власності, та на умовах оренди, якщо приміщення перебувають у недержавній (некомунальній) власності.

У відповідних випадках розмір орендної плати встановлюється договором оренди, який укладається між орендодавцем та окружною виборчою комісією, в межах коштів, визначених на цю мету в кошторисах на підготовку і проведення виборів.

Відзначимо також, що 12 лютого на черговому засіданні Центральної виборчої комісії, яке провів голова комісії Михайло Охендовський, ЦВК Постановою № 22 затвердила розподіли субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку і проведення позачергових виборів Криворізького міського голови 27 березня 2016 року на загальну суму 5 млн 737 тис. 700 гривень та на виготовлення органами ведення Державного реєстру виборців списків виборців та іменних запрошень для підготовки і проведення вказаних виборів на загальну суму 32 тис. 800 гривень.

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.