Сьогодні, 6 лютого, Громадянська мережа ОПОРА розпочинає громадське спостереження за виборчим процесом позачергових виборів міського голови м. Кривий Ріг. Кампанія триватиме до офіційного оприлюднення результатів волевиявлення громадян у порядку, передбаченому Законом України "Про місцеві вибори".

30 січня 2016 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон про проведення позачергових виборів Криворізького міського голови, який 23 грудня 2015 року прийняла Верховна Рада України. Відповідні вибори призначені на  27 березня 2016 року. Нагадаємо, що 9 грудня 2015 року Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з питань перевірки фактів порушень під час проведення повторного голосування на виборах Криворізького міського голови 15 листопада 2015 року рекомендувала українському парламенту прийняти рішення про позачергові вибори Криворізького міського голови. Підставою стала неможливість встановлення достовірних результатів волевиявлення виборців та, відповідно, виборів у цілому в зв’язку зі встановленими фактами порушень виборчого законодавства, які мали суттєвий вплив на загальний результат виборів.

Згідно з пунктом другим частини першої статті 15 Закону України "Про місцеві вибори"за п’ятдесят днів до дня голосування, тобто 6 лютого, розпочинається виборчий процес позачергових виборів Криворізького міського голови.

ОПОРА організовує громадське спостереження в Кривому Розі з метою надання об’єктивної оцінки процесу підготовки та проведення виборів та запобігання порушенням виборчого законодавства. Довготермінове спостереження за позачерговими виборами міського голови Кривого Рогу здійснюватиме команда Мережі у кількості п’яти осіб.

У день голосування, 27 березня 2016 року, планується забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць міста та у всіх територіальних виборчих комісіях. Окрім того,  у місті працюватимуть мобільні групи.

Звертаємо Вашу увагу, Громадянська мережа ОПОРА створила цілу серію унікальних продуктів, які допоможуть відстежувати виборчу кампанію та робити свідомий вибір:

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.