Зовсім скоро система обслуговування житлового фонду країни буде кардинально змінена. І щоб ці зміни для мешканців багатоповерхівок мали позитивні наслідки, власники квартир мають визначитись, хто буде обслуговувати їхні будівлі після ліквідації старих житлово-експлуатаційних компаній.

У Кривому Розі є мешканці, які свідомо підійшли до цього питання і не хочуть віддавати право керування станом своїх осель незацікавленим у цьому питанні приватним фірмам. Тому у вівторок, 2 лютого, ініціативні мешканці висоток зустрілись з представниками Громадянської мережі ОПОРА для обговорення законодавчих правил та схем створення ОСББ як однієї з найефективніших форм господарювання.

Під час бесіди співрозмовники висловили стурбованість станом житлового фонду у Кривому Розі та, спираючись на законодавчу базу, визначили основні кроки, які необхідно здійснити для реєстрації ОСББ. А саме:

  1. Економічно обґрунтувати доцільність організації об’єднання.
  2. Зібрати інформацію про власників квартир, нежитлових приміщень, орендарів, неприватизовані квартири, а також кількість пільговиків та субсидіантів.
  3. Підготувати пакет документів, необхідних для проведення установчих зборів.
  4. Письмово повідомити власників приміщень про проведення установчих зборів.
  5. Провести загальні збори з дотриманням всіх норм законодавства.
  6. Надати всю необхідну документацію до реєстраційної служби Криворізького міського управління юстиції.

Крім цього, активісти ОПОРИ розказали присутнім про існуючі державні програми підтримки населення для проведення термомодернізації будівель. Окрему увагу приділили особливостям енергоефективного кредитування за умови наявності в ОСББ субсидіантів.

Наостанок голови ініціативних груп отримали від представників ОПОРИ інформаційні постери з порадами щодо енергоощадності, розроблені Проектом USAID.

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агенство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.