Студенти з переселених вузів розглянули особливості реалізації концепцій сталого розвитку під час публічної лекції «Сталий розвиток в Україні: міф чи реальність?». Захід відбувся 28 січня в рамках програми «Активні громадяни» від Британської ради на базі Чернігівського національного технологічного університету.

Учасниками стали представники переселених вузів, студенти з Чернігова та активісти Громадянської мережі ОПОРА. Лекція пройшла за підтримки ГО «Чернігів Європейський» та проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

29 01 16 001

Експерти з питань сталого розвитку роз’яснювали аудиторії особливості та наявні проблеми концепції та окремих складових цього аспекту. Зокрема, спікерами стали Oлександр Велігорський – завідувач кафедри біомедичних радіоелектронних апаратів та систем, Тетяна Сила – декан факультету соціальної роботи, Ніна Подколзіна – координатор проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» та місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА.

«Поняття сталого розвитку неможливо розглядати окремо від засад енергоефективності та енергозбереження. Сьогодні існує безліч прикладів успішної реалізації заходів з енергозбереження, які дають змогу в майбутньому змінити споживацькі настрої серед населення та зберегти певну кількість ресурсів. А одним із засобів дієвої економії ресурсів в багатоквартирних будинках є створення ОСББ», – розповіла місцевий координатор.

На лекції вирішували також, як можна контролювати виконавчі структури житлово-комунальної сфери, та як вплинуть на це зміни в законодавстві. Учасники були активними в обговоренні проблемних аспектів сталого розвитку та ділилися власним досвідом.

Крім того, додаткову інформацію про те, як правильно приймати спільні рішення в багатоквартирних будинках та як економити ефективно і без жорстких обмежень, присутні дізналися з постерів, підготовлених Проектом USAID.

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агенство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.