На одній з дільниць у Святогірську комісія видалила журналіста з підрахунку голосів. Про це повідомляє журналіст видання «Точка опори» Денис Миронов.

Члени ДВК №141238 (вул. Шкільна, 57) після закриття виборчої дільниці проголосували за видалення з приміщення журналіста видання «Точка опори» Дениса Миронова. Постанову про це рішення йому надати відмовилися та викликали поліцію. Коли на дільницю прибули представники правоохоронних органів, вони не представились та не пред'явили документів на прохання журналіста, після чого вивели його з приміщення без постанови.

Варто зауважити, що це вже не перший приклад, коли Денису Миронову як кореспонденту видання «Точка опори» заважали на цій ДВК. Так, ближче до завершення дня голосування один з виборців втратив свідомість. Майже всі присутні кинулись до нього, залишивши без нагляду скриньки для голосування. Миронов почав фіксувати на відео скриньки, аби попередити можливі правопорушення. Проте, один невідомий, який перебував на дільниці, вибив телефон з камерою з рук. А секретар комісії почала сваритися через зйомку відео на дільниці. Ще трохи раніше у журналіста видання «Точка опори» вже відбирали телефон з відеокамерою, на який він намагався зафіксувати можливе вкидання бюлетенів. Коли він почав відеозапис, особа з посвідченням видання «Наше слово» силою відібрала пристрій та повернула його через певний час й лише після втручання поліції.

За словами аналітиків ДОО ВГО КВУ, відповідно до частини 10 статті 27 Закону України «Про місцеві вибори» виборча комісія може прийняти мотивоване рішення про позбавлення права бути присутніми на засіданні представників ЗМІ, якщо вони протиправно перешкоджають його проведенню. Таке рішення приймається не менше ніж двома третинами голосів від складу комісії.

За коментарями звертайтеся:

Катерина Жемчужникова, прес-секретар у Донецькій області +380662701713

Довідково:

Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.