Про те, як саме зекономити на комуналці, розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА у Львівському міському центрі зайнятості під час інформаційного семінару «Енергозбереження вдома. Прості поради для кожного». Захід відбувся в рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

«Для того, щоб зменшити споживання енергетичних ресурсів вдома, не обов’язково одразу утеплювати оселю чи проводити заходи з термомодернізації будинку. Це, звісно, надзвичайно важливо, проте існують прості поради, дотримуватись яких може і повинен кожен. Слугуйте цим правилам, і ви переконаєтесь, що це дійсно працює», – наголосила регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович.

24 12 15 02

Поради стосувались, перш за все, побутових пристроїв, які є у нас в помешканнях. Для прикладу, потрібно купувати енергоефективне обладнання, яке має спеціальне маркування від класу А до G (клас А ++ – найекономніші). Холодильник не розміщуйте біля газової плити або опалювальних приладів і не кладіть у нього гарячу їжу, щоб він не включався частіше. При використанні пральної машини слід уникати неповного її завантаження: тоді перевитрата електроенергії може скласти 10-15 %. А користуючись пралкою в неправильному режимі прання, перевитрата електроенергії становить близько 30 %. Що ж стосується пилосмока, то на третину заповнений мішок для збору пилу погіршує всмоктування приладу на 40 %.

Розповіла активістка ОПОРИ і про використання енергозберігаючих ламп, які дозволяють заощадити 75-80 % електроенергії, адже їх світлова віддача в 5 разів більша. «Перевагами світлодіодних ламп є тривалий час експлуатації (до 100 000 год), високий ресурс стійкості (ударна та вібраційна витривалість), екологічна та протипожежна безпека, не виникає втоми очей та відсутня необхідність спеціальної утилізації», – додала Олена Чудінович.

Під час семінару ОПОРІвці представляли поради щодо вторинного використання сировини. Для зменшення побутових відходів, сміття вдома можна складати у 2 окремих контейнери: для органічних (їжі та іншого) та неорганічних відходів (усе, що можна переробити у вторинну сировину). Сміття зі скла, паперу, пластику та металу викидати у спеціалізовані контейнери. Здавати макулатуру, ПЕТ-пляшки, поліетилен, пластмаси, алюмінієві банки та склобій потрібно у пункти прийому вторинної сировини. А перед візитом у супермаркет візьміть із собою еко-сумку, і вам не доведеться щоразу купувати поліетиленові пакети.

Представники ОПОРИ акцентували також на необхідності утилізації батарейок, адже через наявність у них важких металів викидати їх разом зі звичайними побутовими відходами не можна. Так, одна пальчикова батарейка може забруднити близько 400 літрів води або 20 м2 ґрунту.

Насамкінець, активісти назвали банки, які надають кредити фізичним особам на заходи з енергозбереження. Серед них ПАТ «Енергобанк», ПАТ «Банк Львів», АТ «ОТП Банк», АТ «Ощадбанк», ПАТ «Радикал Банк», ПАТ «Універсал Банк» та ПАТ «КРЕДОБАНК». 

За коментарями звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: +38 067 351 05 85