Вкотре у Луцьку пройшли Дні сталої енергії, покликані підвищити рівень енергоефективності, раціонального енергоспоживання та обізнаності населення щодо способів енергозбереження. Цьогоріч місто здивувало насиченістю своєї програми та унікальністю заходу, організаторами якого виступила Луцька міська рада та Громадянська мережа ОПОРА в рамках проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Дні сталої енергії охопили усю вікову категорію, адже знати про енергоефективність повинен кожен. Заходи були спрямовані як на малечу та молодь, так і на дорослих. Серед організованих подій були лекції на тему енергозбереження, майстер-клас, перегляд кінофільму та конкурс малюнків.

17 12 15 04

Привітав партнерів та подякував за співпрацю перший заступник міського голови Луцька Тарас Яковлев. Він розповів про дійство та пояснив, чому воно відбувається саме у Палаці учнівської молоді. «У Луцьку було багато зроблено. Свідченням цього є приміщення, у якому ми перебуваємо. В поточному 2015 році з бюджету міста ми змогли багато зробити, в тому числі утеплити приміщення, здійснити заходи з реконструкції теплових мереж. Це дало можливість зменшити споживання енергоносіїв і покращити клімат в цьому приміщенні. У наступному році ми продовжуватимемо його утеплювати та проводити інші інсталяції в системі освітлення та теплопостачання», – наголосив пан Тарас.

Окрім цього, заступник мера поділився майбутніми планами щодо впровадження заходів з енергозбереження. «Ми маємо проект договору, який будемо підписувати з НЕФКО, де впроваджуватимемо енергозбереження у восьми бюджетних закладах, а також маємо напрацювання з впровадження енергозбереження в сорока закладах вже з 2017 році».

17 12 15 05

Керівник проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Ларрі Гуд розповів про енергетичну кризу в Україні і необхідність її енергонезалежності. «В США на кожну тонну виробленого вуглекислого газу припадає 2000 доларів ВВП, в ЄС ситуація краща – там 3000 доларів на тонну СО2. А в Україні це лише 300 доларів ВВП на тонну СО2. Тому, здобути енергонезалежність треба якомога швидше». Також Ларрі Гуд відзначив, що останнім часом Україна почала скорочувати споживання вуглекислого газу приблизно на 2 % і «місто Луцьк знаходиться якраз на передньому плані боротьби за енергонезалежність країни».

«Я думаю, що треба скоротити національну мету до трьох слів: «Життя без газу», – додав керівник проекту «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Також для учасників з рядом лекцій виступили начальник відділу з енергозбереження департаменту економічної політики Луцької міської ради Костянтин Патракеєв та представники ТОВ «АРНІКА- Центр».

Про загальні результати енергетичного аудиту міста Луцьк розповів представник ТОВ «АРНІКА-Центр» Олександр Дутка. Він акцентував, що інвестувавши у проекти 598,3 млн грн, економія СО2 становитиме 11,3 тис. тонн в рік. Лектор презентував типові проблеми розглянутих систем у пунктах теплопостачання, транспорту, зовнішнього освітлення, води та каналізації, твердих побутових відходів та самих будівель. А також розповів про вирішення цих проблем, навівши типові проекти для цих систем.

17 12 15 06

Костянтин Патракеєв, начальник відділу з енергозбереження департаменту економічної політики Луцької міськради, виступив з лекцією на тему: «Досвід впровадження системи енергетичного менеджменту у місті Луцьку». Він розповів про передумови необхідності стратегічного енергетичного планування, про формування системи енергоменеджменту в Луцьку та основні досягнення міста у цій сфері.

Але й це ще не все. Під час заходу для енергоменеджерів комунальних закладів Луцька були представлені лекції, що стосувались муніципальних систем енергетичного менеджменту, використання біопалива для виробництва теплової енергії, енергоефективності та енергетичного менеджменту у будівлях, комплексних систем енергетичного менеджменту, а також електронної бібліотеки енергоекономічних моделей.

Завершувалися Дні сталої енергії майстер-класом з виготовлення еко-іграшки «Янголятко» та переглядом фільму «Світанок нової ери. Енергія 2050», організованими Громадянською мережею ОПОРА.

17 12 15 02

«Ми зосередили свою увагу на молоді, адже саме вони – наше майбутнє, вони повинні займатися енергозбереженням нашої країни. Майстер-клас передбачає виготовлення еко-іграшки зі звичайнісінької соломи. Діти мають знати й розуміти, що для створення чогось нового потрібно просто бажання та трошки зусиль. А кінофільм розповідає про важливість збереження енергоресурсів та необхідність впровадження відновлювальних джерел енергії», – прокоментувала місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Ірина Кантарія.

Насамкінець програми Днів сталої енергії за результатами майстер-класу та конкурсу малюнку «Енергозбереження – крок у зелене майбутнє» переможців було нагороджено цінними призами. 

За коментарями звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: +38 067 351 05 85