Аналізуючи діяльність депутатів, які були обрані в одномандатних округах міста Києва, за перший рік роботи Верховної Ради України можна відзначити, що актуальними залишаються проблеми дисципліни відвідування пленарних засідань і комітетів, а також ігнорування процесу голосування багатьма обранцями.

ЗВІТ. Мажоритарники Києва: рік роботи у Раді VIII скликання

Серед депутатів, що були обрані у столиці, найбільш активно, як і минулого півріччя, відвідують засідання  Парламенту[1] Андрій Іллєнко та Віталій Сташук, що лише раз не з’явились у Раді. У свою чергу, серед найбільших депутатів-прогульників можна відзначити: Андрія Білецького – був відсутній на 118 із 122 засідань, Євгена Рибчинського – 42 пропущені засідання та Борислава Березу, що не відвідував Парламент 38 разів.

Подібна ситуація і з відвідуваністю комітетів ВРУ. Зокрема, аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев відзначає: «За перший рік роботи Верховної Ради України VIII скликання найкраще брав участь у засіданнях свого комітету Олександр Третьяков, показник відвідуваності якого становить усі 100%. Близькими є показники Дмитра Андрієвського, який пропустив лише одне засідання комітету, та Андрія Іллєнка і Віталія Сташука, які тричі не з’являлись на засіданнях».

Окремо варто розглянути законодавчу активність народних обранців столиці. Андрій Савчук, громадський консультант  ОПОРИ у м. Києві, повідомляє: «За рік діяльності Верховної Ради України VIII скликання депутатами-мажоритарниками м. Києва було підготовлено та зареєстровано в Парламенті близько 416 законодавчих актів, що становить майже 9% від усіх законодавчих ініціатив, які були зареєстровані у ВРУ. 10% поданих законопроектів вже були ухвалені.

Серед «столичних» депутатів найбільше долучилися до розробки законопроектів та проектів постанов Юрій Левченко (135), Андрій Іллєнко (104) та Олександр Третьяков (94). Набагато менш активними були Леонід Ємець (40), Віктор Чумак (39), Борислав Береза (26), Дмитро Андрієвський (24), Володимир Ар'єв (24), Віталій Сташук (20), Євген Рибчинський (16) та Андрій Білецький (15). Натомість Вячеслав Константіновський (10) та Олександр Супруненко (7) лише незначною мірою реалізовували законодавчу діяльність у Раді.

Окремо хочемо відзначити, що у межах пілотного моніторингового проекту, який виконується за сприяння Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», ОПОРА проводить моніторинг депутатів-мажоритарників у 36 виборчих округах 12 регіонів України (Київська, Дніпропетровська, Чернівецька, Закарпатська, Луганська, Львівська, Івано-Франківська, Одеська, Вінницька, Житомирська, Сумська області та місто Київ).

Безпосередньо у м. Києві це три виборчі округи: №217, №222 та №223, де на позачергових виборах до Верховної Ради України у жовтні 2014 року перемогу здобули Андрій Білецький, Дмитро Андрієвський та Юрій Левченко.

Коментуючи діяльність згаданих вище депутатів-мажоритарників Києва, громадський консультант ОПОРИ Андрій Савчук підкреслює: «Загалом можна відзначити, що приймальні нардепів активно працюють у всіх трьох округах: ведеться прийом громадян, реєструються звернення, є відповідне реагування. За рік роботи три депутати, щодо яких проводився моніторинг, разом з помічниками підготували понад 1945 звернень. Зокрема, Андрій Білецький – 458, Дмитро Андрієвський – 630 та Юрій Левченко – 857».

З детальною інформацією про роботу народних депутатів можна ознайомитись на сайті  rada.oporaua.org у розділі «ПРО ОКРУГИ»

 
2 12 K
2 12 K2
2 12 K3
2 12 K5
2 12 K6
2 12 K7
2 12 K8
За коментарями звертайтеся:
Савчук Андрій, тел.: (066) 29 28 784
 

Прес-реліз підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.

Моніторинг парламенту |Website | Facebook | Twitter ( #рада8#rada8 #opora #опора)

Довідково:                                                                                         

Громадянська мережа ОПОРА – це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.


[1] Згідно з даними письмової реєстрації народного депутата