28 листопада, Маріупольська міська ТВК не змогла проголосувати навіть за порядок денний. Про це повідомляють спостерігачі Донецької обласної організації ВГО "Комітет виборців України" та Громадянської мережі ОПОРА.

На засіданні Маріупольської міської територіальної виборчої комісії пропонувалося визнати порядок виготовлення і передачі виборчих бюлетенів таким, що не відповідає закону.

О 17:00 розпочалося засідання Маріупольської міської ТВК. До порядку денного було включено близько 15 питань, у тому числі скасування реєстрації спостерігачів від одного з кандидатів та розгляд поданих до комісії скарг.

Однак член комісії Денис Гаврилов від ВО "Батьківщина" запропонував винести до порядку денного додаткове питання, за яким ТВК рекомендувалося визнати порядок виготовлення і передачі виборчих бюлетенів таким, що не відповідає Закону України "Про місцеві вибори". Ця пропозиція спричинила гострі дебати серед членів виборчої комісії. В результаті порядок денний взагалі не було затверджено, а засідання було оголошено закритим.

Перебуваючи на місці подій, Олександр Клюжев, аналітик Громадянськоїмережі ОПОРА, у соціальній мережі Facebook зазначив наступне: "Виборчі бюлетені в Маріуполі доставлені на дільниці, які обов'язково відкриються. Конфліктність в роботі міської виборчої комісії може загрожувати лише встановленню результатів виборів на рівні міста. У разі бездіяльності ТВК результати може встановити ЦВК."

28 11 Mariupol Kluzhev

Нагадаємо, що Центральна виборча комісія замовила виготовлення бюлетенів на ДП "Поліграфкомбінат "Україна", держспецзв'язком під контролем ЦВК їх було передано у відповідні районні ТВК Маріуполя, де свій пакунок отримала кожна ДВК, знову ж таки, під наглядом членів ЦВК. Станом на вечір 28 листопада видані бюлетені перебували у приміщеннях відповідних ДВК під охороною співробітників Національної поліції та Служби безпеки України.

Процес передачі бюлетенів у містах Красноармійськ та Маріуполь відбувався відповідно до вимог Закону України "Про особливості проведення голосування на чергових виборах депутатів Красноармійської міської ради, Красноармійського міського голови (Донецька область) та депутатів Маріупольської міської ради, Маріупольського міського голови (Донецька область) 25 жовтня 2015 року" та Порядку виготовлення виборчих бюлетенів з чергових виборів депутатів Красноармійської та Маріупольської міських рад Донецької області, Красноармійського та Маріупольського міських голів 25 жовтня 2015 року для голосування 29 листопада 2015 року у відповідних виборчих округах та  їх передачі дільничним виборчим комісіям, затвердженого постановою ЦВК від 17 листопада 2015 року № 567.

Тим часом ЦВК на черговому засіданні достроково припинила повноваження деяких членів Маріупольської міської ТВК Постановою №591. Зокрема, достроково припинено повноваження наступних членів Маріупольської міської виборчої комісії: Ігоря Кучеренка від політичної сили "ПАРТІЯ ПРОСТИХ ЛЮДЕЙ СЕРГІЯ КАПЛІНА", Дениса Гаврилова від Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина" та Єлизавети Іщенко від "Об’єднання "САМОПОМІЧ". Замість них до складу вказаної комісії включено Богдана Набережних ("Партія простих людей Сергія Капліна") та призначено заступником голови Маріупольської МВК, Вадима Агєєва (ВО "Батківщина") та Ірину Журавльову ("Об’єднання "Самопоміч").

Заміни здійснені у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

За словами виконавчого директора Донецької обласної організації «Комітет виборців України» Сергія Ткаченка, ЦВК оперативно відреагувала на нестандартну ситуацію. «Цим рішенням ЦВК продемонструвала швидку реакцію у питаннях вирішення нестандартних ситуацій. Якщо конфлікт у ТВК паралізує її здатність приймати рішення, ЦВК змушена буде перебрати на себе ці повноваження та встановити результати виборів у Маріуполі замість міської територіальної виборчої комісії», – зазначив координатор місії спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Донецькій області.

Повне відео засідання Маріупольської міської ТВК за посиланням:

Звертаємо вашу увагу, що у Маріуполі до дня виборів відкрився громадський прес-центр Громадянської мережі ОПОРА та Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України». Трансляція засідань центру відбувається в прямому ефірі Громадського ТБ Донбасу.

За коментарями звертайтеся:

  • Ольга АЙВАЗОВСЬКА, координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА, 0636179750;
  • Сергій ТКАЧЕНКО, координатор кампанії громадського спостереження за місцевими виборами у Донецькій області, 0503121762;
  • Олександр КЛЮЖЕВ, аналітик Громадянської мережі ОПОРА, 0958225319;
  • Юрій ХОРУНЖИЙ, керівник прес-служби Громадянської мережі ОПОРА, 0636160481.

Моніторинг парламенту| Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбуваються 25 жовтня, 15 і 29 листопада 2015 року, починаючи з 5 вересня. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. ОПОРА здійснюватиме паралельний підрахунок голосів на всіх виборчих дільницях Красноармійська, а також якісне спостереження на більшості виборчих дільниць Маріуполя. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.