Програми та літні табори, що популяризують теми навколишнього середовища, новинки з використанням відновлювальних джерел енергій та місцеві ініціативи Рівного. Про це розповіли учням рівненських шкіл №7 та 12 представники Goethe-Institut в Україні, Громадянської мережі ОПОРА та Екоклубу.

Школа-ліцей №12 та Рівненська гуманітарна гімназія э партнерами ініціативи «Школи: Партнери Майбутнього», яка об’єднує понад 1800 шкіл по усьому світу та 15 в Україні. Основна мета цієї ініціативи – не тільки сприяння інтересу до вивчення німецької мови та культури, а й допомога у поширенні європейських цінностей та найкращих практик в різних сферах діяльності людини. Усе це – за допомогою методів неформальної освіти.

«У 2016 році ініціатива значну увагу приділятиме темам навколишнього середовища, довкілля, сталого розвитку та урбаністиці. В рамках ініціативи реалізовуватимуться літні школи з навколишнього середовища для школярів в Німеччині, Україні та Литві, а також виділятиметься фінансування на створення та проведення повноцінного шкільного проекту, розробкою та втіленням якого займатимуться школярі зі шкіл-партнерів ініціативи, в місті Рівному зокрема», – наголосила представник Goethe-Institut в Україні Ольга Запорожець.

27 11 15 02

Продовжили тему збереження навколишнього середовища та розвитку відновлювальних джерел енергії активісти Громадянської мережі ОПОРА та Екоклубу.

Про види відновлювальних джерел енергії та їхнє практичне застосування у науці розповіла представник Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович. «Сьогодні наука широко використовує та застосовує усі види відновлювальних джерел енергії при створенні новинок техніки. Це дозволяє не тільки покращувати стан довкілля, а й робить ці новинки більш необхідними в сучасному житті», – акцентувала пані Олена.

Серед названих новинок були й такі, що знаходяться або запатентовані безпосередньо в Україні. Зокрема, це велогенератор у Львові, який дозволяє не лише зайнятися спортом, а й підзарядити свій гаджет. Також це лавки у Києві, на яких розміщені сонячні панелі. Енергію, отриману з них, можна використати для підзарядки мобільних пристроїв. Окрім цього, українці запатентували екологічно-чисті батарейки, що заряджаються за декілька секунд. Основними характеристиками батарейок є швидкий час заряду пристрою (близько 5-8 секунд), велика кількість циклів перезарядки (приблизно 500 тис. разів), час саморозряду близько 240 діб та відсутність проблем з утилізацією (в конструкції застосовуються нейтральні для довкілля хімічні елементи та сполуки). Однак для реалізації цього винаходу автори винаходу шукають інвесторів.

Про місцеві ініціативи Рівного розповіла активіст Екоклубу Марія Сидорук. До них відносяться «Зелена зупинка в Рівному» та «Сад історій». «Зелена зупинка у Рівному» – це зупинка громадського транспорту, на даху якої ростуть рослини та розміщена сонячна панель, завдяки якій тут можна зарядити свій мобільний пристрій. «Сад історій» – насадження дерев у гідропарку. Засновано «Сад історій» навесні 2015 року під час акції «Любов зупинить зміни клімату».

 «У мене є кредо: кожна людина відповідає за маленьку частинку світу довкола неї. І якщо кожен з нас зробить цю маленьку частину світу навколо себе кращою, то це повністю змінить світ. Людина не повинна ловити зорі з неба. Вона зобов’язана робити реальні речі там, де вона є. Це та причина, чому я беру участь у таких проектам і чому іншим важливо долучатися до таких ініціатив», – додала Марія Сидорук.

Під кінець заходу для молоді організували перегляд фільму «Дім», у якому розповідається про екологічну ситуацію на планеті та вплив людини на стан довкілля.

За коментарями звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: +38 067 351 05 85