Протягом листопада не було зафіксовано грубих порушень виборчого законодавства з боку кандидатів, що на поточний момент створює сприятливі умови для вільного волевиявлення громадян. Про це повідомив виконавчий директор Донецької обласної організації «Комітет виборців України» Сергій Ткаченко, керівник всеукраїнської кампанії спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Донецькій області на круглому столі «Маріуполь та Красноармійськ напередодні дня голосування: аналіз передвиборчої ситуації» сьогодні, 27 листопада, в Маріуполі.

27 11 2015 kruglyj stil

«Зрив голосування на чергових місцевих виборах в Красноармійську та Маріуполі 25 жовтня завдав значної шкоди внутрішньополітичному та міжнародному іміджу держави, що потребувало від держави оперативних та рішучих дій із відновлення конституційних прав значної кількості виборців. Не дивлячись на дискусійність обраної правової моделі щодо  забезпечення виборчих прав мешканців Красноармійська і Маріуполя, рішення українського парламенту про особливості голосування в цих двох містах є переконливим аргументом щодо здатності держави відновити порушені права громадян. Усі без виключення суб’єкти виборчого та політичного процесу зобов’язані поважати право територіальних громад вільно обирати органи місцевого самоврядування та вирішувати питання локального значення», - зазначив він.

«Та враховуючи достатньо високий рівень готовності до проведення голосування, потенційні ризики повторного зриву виборів знаходяться лише у політичній площині, що дозволяє правоохоронним органам ефективно попереджувати спроби дестабілізації ситуації. Ключовим викликом для виборчого процесу в Красноармійську та Маріуполі залишається надмірна політизація роботи територіальних виборчих комісій та високий рівень недовіри між учасниками виборів. В цих містах існують потенційні ризики як адміністративного тиску на виборців, так і спроб за надуманими підставами делегітимізувати виборчий процес. Усі суб’єкти виборчого процесу мають прикласти максимальних зусиль із недопущення перетворення потенційних ризиків голосування у негативні практичні наслідки», - наголосив експерт.

За словами Ткаченка, недоліком законодавчого регулювання особливостей організації голосування  в Красноармійську та Маріуполі є відсутність в спеціальному законі належно деталізованих процедур, які б повною мірою охоплювали специфіку відповідного виборчого процесу. Насамперед мова йде про регулювання передвиборної агітації в умовах фактичного відновлення виборчого процесу після його неналежного припинення. Законодавча невизначеність, рішення ЦВК та відповідний процес судового оскарження щодо нездійснення передвиборної агітації в Красноармійську та Маріуполі мали негативний вплив на інтенсивність взаємодії кандидатів із виборцями, загальну поінформованість громадян про заплановане голосування. У той же час,  передвиборна агітація повністю не припинялася навіть безпосередньо після відповідного рішення ЦВК.

Також експерт зазначив, що виборці Красноармійська та Маріуполя матимуть достатньо широкий вибір з числа кандидатів. У Маріуполі на посаду міського балотується 22 кандидати, а виборчі списки висунули 14 місцевих організацій партій. Натомість у Красноармійську  12 партій висунули виборчі списки на виборах міських рад, на посаду міського голови балотується 20 кандидатів. Протягом листопада громадськими спостерігачами не було зафіксовано грубих порушень виборчого законодавства з боку кандидатів, що на поточний момент створює сприятливі умови для вільного волевиявлення громадян. За інформацією ТВК, в комісії зареєстровано 1775 спостерігачів від політичних партій та 635 від різних громадських організацій.

Як повідомив координатор короткотермінового спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Маріуполі, громадські спостерігачі не планують проводити паралельний підрахунок голосів, а тільки рахуватимуть явку виборців. «Основним завданням наших громадських спостерігачів є оцінка якості підготовки та проведення дня голосування та підрахунку голосів. Також ми готуємо їх не допускати вчинення порушення виборчого законодавства та протидіяти відповідно до ситуації, якщо порушення таки відбулось. Тобто, як правильно зафіксувати та вжити всіх правових заходів, щоб винних у вчиненні порушення було притягнуто до відповідальності», - розповів він.

За словами експерта, ставлячи такі завдання, спостерігачі мають бути якісно підготовлені. «Наші КТС пройшли трирівневий відбір: 1) особиста співбесіда; 2) перевірка особи через публічні джерела інформації та відкриті бази даних; 3) тест на знання Закону України «Про місцеві вибори». Тобто, особи, які були відібрані, пройшли навчання з виборчого законодавства щодо перебігу ранкового засідання, дня голосування та підрахунок голосів. Наступним етапом підготовки був тренінг з питань правильної фіксації порушення, складання актів та скарг про виявлені порушення, а також особливостей взаємодії з правоохоронними органами. Загалом спостерігачі пройшли 7-годинний навчальний курс. В результаті плануємо нашими спостерігачами покрити 109 дільниць, що становить 50%. Окрім цього, працюватимуть мобільні групи, юридичний відділ та прес-центр», - розповів він.

Щодо паралельного підрахунку голосів, то цей інструмент додаткового контролю можна використовувати на базі платформи «Прозорі місцеві вибори» Українського центру суспільних даних. На сайті http://mariupol.vybir.info можна відстежувати оперативний публічний підрахунок голосів, який проводили різні політичні сили.

 
Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбуваються 25 жовтня, 15 і 29 листопада 2015 року, починаючи з 5 вересня. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. ОПОРА здійснюватиме паралельний підрахунок голосів на всіх виборчих дільницях Красноармійська, а також якісне спостереження на більшості виборчих дільниць Маріуполя. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.