Саме така тема була обрана для четвертої прес-конференції кампанії «Чистий четвер», яка відбулася 26 листопада в УНІА «Укрінформ». Інформаційна кампанія приурочена до 21-ї сесії Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та має на меті привернути увагу до актуальної у світі проблеми протистояння глобальному потеплінню та його наслідкам.

У заході взяли участь представники влади та фахівці з питань захисту довкілля. Наскрізною темою стала проблема «екології душі» – формування свідомості населення щодо наслідків впливу людини на природу та, зрештою, вплив природи на людину.

27 11 15 01

Так, Сергій Митрофанський, заступник міністра молоді і спорту України, повідомив про посилену роботу міністерства у галузі екологічної освіти для дітей різного віку. Про успіхи втілених проектів з дітьми розповіла Олена Марушевська, представник України в експертній групі Міжнародної комісії із захисту річки Дунай. Небайдужі до стану екосистем діти спільними зусиллями відновили болота, вересовища, очистили річки та посприяли протипожежному захисту сухих соснових лісів.

Дмитро Кузнєцов, аналітик житлово-комунальних і енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА, наголосив на потребі розумного використання ресурсів. Щонайменше це не шкодитиме довкіллю. «Україна має великий потенціал щодо енергоефективності. Правильне утеплення, правильне ведення господарства – пряма дорога до утримання показника температури та запобігання його зростанню. Тож головна мета ОПОРИ – зміна свідомості населення та виховання нового покоління уважних до довкілля громадян.»

Ірина Трофімова, старший науковий співробітник УкрГМІ, кандидат фізико-математичних наук, учасник розробки Національного плану з адаптації до змін клімату, нагадала про два шляхи подолання проблеми – запобігання, до якого належить впровадження енергоефективних заходів, та адаптація до нових умов. Пані Ірина також сказала і про ключові перепони, зокрема, недостатнє фінансування та відсутність комунікації між державою та представниками бізнесу.

Наприкінці Тетяна Топоровська, експерт ГО «Фонд «Відкрита політика», наголосила на тому, що оздоровлення планети варто починати з оздоровлення душі.

За детальнішою інформацією звертайтеся:
Дмитро Кузнєцов
+380 (63) 584 49 92
Громадянська мережа ОПОРА