Протягом листопада Громадянською мережею ОПОРА не було зафіксовано грубих порушень виборчого законодавства з боку суб’єктів виборчого процесу в Маріуполі та Красноармійську, що на поточний момент створює сприятливі умови для вільного волевиявлення громадян 29 листопада. Виборці Красноармійська і Маріуполя матимуть достатньо широкий вибір серед кандидатів у міські голови – 20 і 22 кандидати відповідно. Найсуттєвішими викликами для виборчого процесу залишаються надмірна політизація роботи територіальних виборчих комісій та високий рівень недовіри між учасниками виборів.

Попри зрив голосування на чергових місцевих виборах в Красноармійську та Маріуполі 25 жовтня 2015 р., який завдав значної шкоди внутрішньополітичному та міжнародному іміджу України, парламентарі спромоглися оперативно ухвалити законодавство 10.11.2015 про проведення дня голосування 29 листопада.

Як відзначає Ольга Айвазовська, координатор парламентських і виборчих програм ОПОРИ: «У даних умовах ключовим викликом для виборчого процесу в Красноармійську та Маріуполі залишаються надмірна політизація роботи територіальних виборчих комісій та високий рівень недовіри між учасниками виборів. У цих містах існують потенційні ризики як адміністративного тиску на виборців, так і спроб за надуманими підставами делегітимізувати виборчий процес. Усі суб’єкти виборчого процесу мають докласти максимальних зусиль із недопущення перетворення потенційних ризиків голосування у негативні практичні наслідки».

Олександр Клюжев, аналітик Громадянської мережі ОПОРА, зауважив: «Виборчі комісії всіх рівнів мають належний ступінь готовності для проведення голосування 29 листопада та усі можливості, щоб  забезпечити виборчі права громадян. Тому потенційні ризики повторного зриву виборів знаходяться лише у політичній площині, що дозволяє правоохоронним органам ефективно попереджувати спроби дестабілізації ситуації».

Законодавча невизначеність, рішення ЦВК та відповідний процес судового оскарження щодо нездійснення передвиборної агітації в Красноармійську та Маріуполі мали негативний вплив на інтенсивність взаємодії кандидатів із виборцями, загальну поінформованість громадян про заплановане голосування. У той же час передвиборна агітація повністю не припинялася навіть безпосередньо після відповідного рішення ЦВК.

Виборці Красноармійська і Маріуполя матимуть достатньо широкий вибір з числа кандидатів. У Маріуполі на посаду міського голови балотується 22 кандидати, а виборчі списки висунули 13 місцевих організацій партій. Натомість у Красноармійську 12 партій висунули виборчі списки на виборах міських рад, на посаду міського голови балотується 20 кандидатів.

Відповідно до моніторингу ОПОРИ, до топ кандидатів, які найбільш активно проводили передвиборчу агітацію, у Маріуполі можна віднести самовисуванців Юрія Тернавського, Григорія Шекулу, Василя Журавльова та висуванця ВО «Батьківщина» Олександра Ярошенка; у Красноармійську – це Сергій Андрійченко (Молодіжна партія України), Сергій Дорош («БПП «Солідарність»), Ігор Реган («Самопоміч»), самовисуванець Руслан Требушкін та Олександр Яструбенко («Наш край»).

Якщо ж розглядати передвиборчу кампанію місцевих осередків партій, що беруть участь у виборах до міських рад Маріуполя та Красноарміська, то до топ партій з найбільш активною агітаційною кампанією, відповідно до моніторингу ОПОРИ, можна віднести: ВО «Батьківщина», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», «Наш край» та партію «Сила людей» – у Маріуполі; а також Молодіжну партію України, партії «Відродження», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Наш край» і ВО «Батьківщина» – у Красноармійську.

Громадянська мережа ОПОРА закликає:

  • правоохоронні органи забезпечити належне розслідування кримінальних проваджень, пов’язаних зі зривом голосування на чергових місцевих виборах 25 жовтня 2015 р., на принципах політичної неупередженості забезпечити належне оперативне реагування на усі повідомлення та заяви про порушення виборчого законодавства, які надходять протягом виборчого процесу;
  • суб’єктів виборчого процесу – відмовитися від спроб дестабілізувати ситуацію чи штучно делегітимізувати виборчий процес, утриматися від політичного впливу на членів виборчих комісій усіх рівнів та надмірної політизації роботи цих комісій, у разі необхідності активно користуватися механізмами позасудового та судового оскарження порушень законодавства;
  • Центральну виборчу комісію – проявляти більш оперативну реакцію на проблемні прояви у виборчому процесі в Маріуполі і Красноармійську та у разі необхідності застосовувати наявні контролюючі та координуючі функції, що раніше не забезпечувалося повною мірою;
  • Донецьку військово-цивільну адміністрацію, місцеві органи влади – уникати заяв із ознаками політичного оцінювання дій суб’єктів виборчого процесу, що раніше мало місце в поодиноких випадках.

За коментарями звертайтеся:

Ольга Айвазовська, координатор виборчих і парламентських програм ОПОРИ, 063 617 97 50 Олександр Клюжев, аналітик ОПОРИ, 095 822 53 19

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)

Довідково:                                                                               

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбуваються 25 жовтня, 15 і 29 листопада 2015 року, починаючи з 5 вересня. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. ОПОРА здійснюватиме паралельний підрахунок голосів на всіх виборчих дільницях Красноармійська, а також якісне спостереження на більшості виборчих дільниць Маріуполя. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.