Громадські спостерігачі Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА запитали в представників правоохоронних органів, які заходи вживаються для того, аби не повторився зрив місцевих виборів у Маріуполі та Красноармійську. Також активісти поцікавились як просувається розслідування фактів порушень виборчого законодавства щодо зірваного процесу голосування.

25 11 2015 Mariupol kruglyj stil z policieu 1 1

Вчора, 25 листопада, у Маріуполі відбувся круглий стіл громадських спостерігачів Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА з представниками правоохоронних органів. У заході також взяли участь суб’єкти виборчого права, громадські активісти та журналісти.

Як зазначив начальник Маріупольського відділу поліції ГУ НП в Донецькій області полковник поліції Микола Побойний, основним завданням поліції в день виборів буде підтримання громадського порядку. «Посилені заходи безпеки, підвищена увага до несення служби на блокпостах – всі одиниці транспорту та особи, які перетинають межу міста, беруться на облік. Наряди поліції належним чином інструктуються», - зазначив він.

За його словами, за всіма випадками порушення виборчого законодавства у день голосування можна буде звертатися за телефоном 102. А також напередодні будуть відкриті спеціальні гарячі лінії.

Як розповів начальник управління превентивної діяльності ГУ НП в Донецькій області полковник поліції Юрій Горустович, на кожній виборчій дільниці буде по 2 представники правоохоронних органів. «Їх завдання – охорона громадського правопорядку. А в разі порушення законодавства, за усним запрошенням голови ДВК вони можуть зайти в зал для голосування для припинення правопорушення, та, за потреби, затримання порушника й виклику оперативно-слідчої групи. У таких випадках буде виїжджати група документування зі слідчим працівником, який і буде проводити дії з огляду, вилучення тощо», - підкреслив він.

За його словами, за фактом перешкоджання вільному здійсненню громадянами свого виборчого права 25 жовтня вся інформація внесена до журналу єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події за частиною 3 статті 157 Кримінального Кодексу України. «Слідство триває, провадження контролює Головне управління національної поліції в Донецькій області. Більш детальну інформацію ви можете отримати за письмовим зверненням безпосередньо до слідчих органів», - наголосив Горустович.

Присутні на заході кандидати в депутати міської ради та міські голови були невдоволені, що представники правоохоронних органів через місяць після зриву виборів публічно так і не називають причин та імен винуватців.

За словами аналітика Донецької обласної організації «Комітет виборців України» Романа Кисленка, цей захід став майданчиком для побудови діалогу між громадськими спостерігачами, суб’єктами виборчого процесу та правоохоронними органами. «В ситуації, коли зрив виборів 25 жовтня сприймається кожною стороною доволі емоційно, з елементами образи та невдоволення роботою інших структур, дуже важливо було започаткувати спокійний діалог з таких дражливих питань. Проте, на жаль, ситуацію невдоволення кандидатів підігріває той факт, що поліція наразі не дає публічної інформації про те, як проходять слідчі дії, чи є підозрювані та коли чекати на результат розслідування», - наголосив експерт.

Повний відеозапис круглого столу:

За коментарями звертайтеся:
Катерина Жемчужникова,
прес-секретар по Донецькій області
+380662701713

Довідково:

Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.