Експерти Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України», які працюють в рамках всеукраїнської кампанії Громадянської мережі ОПОРА, фіксують усі засідання Маріупольської міської ТВК. Із записами можна ознайомитись на офіційному YouTube-каналі організації.

Громадські спостерігачі вирішили фіксувати та викладати в публічний доступ повні записи засідань Маріупольської міської ТВК у процесі підготовки комісії до місцевих виборів 29 листопада. Оскільки після зриву виборів 25 жовтня увага всієї країни буде прикута до організації виборчого процесу в Маріуполі, записи засідань комісії зроблять цей процес публічним.

За словами аналітика Донецької обласної організації «Комітет виборців України» Романа Кисленка, це допоможе забезпечити механізм прозорого прийняття рішень комісією. «Аби відстежувати ситуацію у Маріупольській міській ТВК та мати можливість оперативно реагувати на потенційні порушення ми ведемо запис усіх засідань комісії. Досвід минулого зірваного виборчого процесу показав, що інтерес до рішень, які приймались в комісії величезний. А якщо вчасно відстежувати можливі порушення, то можна оперативно на них зреагувати та недопустити повторного зриву виборів», - наголошує експерт.

Усі записи засідань комісії з'являтимуться на офіційному YouTube-каналі організації за посиланням: https://goo.gl/o8HQF1

Наразі на каналі доступні засідання Маріупольської міської ТВК 23 та 24 литопада.

Нагадаємо, що 25 жовтня вибори в Маріуполі та Красноармійську не відбулися. 2 листопада ЦВК достроково розпустила склад цих ТВК та звернулася до Верховної Ради України з проханням призначити вибори у цих містах на 15 листопада. 14 листопада, Петро Порошенко підписав Закон про особливості проведення голосування на чергових виборах депутатів Красноармійської міської ради Донецької області, депутатів Маріупольської міської ради Донецької області, Красноармійського міського голови, Маріупольського міського голови 25 жовтня 2015 року, згідно якого вибори у цих містах були призначені на  29 листопада.

19 листопада ЦВК прийняла роз’яснення, яким було встановлено, що передвиборна агітація до дня голосування не здійснюється. Натомість ОПОРА пропонувала внести зміни до даного Роз’яснення і надати можливість кандидатам проводити агітацію до 24 години останньої п’ятниці перед днем голосування. У той же час, 23 листопада Київський апеляційний адміністративний суд визнав протиправним і скасував п. 8 Роз’яснення ЦВК щодо передвиборної агітації в Маріуполі та Красноармійську.

За коментарями звертайтеся:
Катерина Жемчужникова,
прес-секретар по Донецькій області
+380662701713
 
Довідково:
Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбуваються 25 жовтня, 15 і 29 листопада 2015 року, починаючи з 5 вересня. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. ОПОРА здійснюватиме паралельний підрахунок голосів на всіх виборчих дільницях Красноармійська, а також якісне спостереження на більшості виборчих дільниць Маріуполя. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.