Не всі кандидати на посаду міського голови та кандидати в депутати міської ради Краматорська прозвітували про витрати коштів з виборчого фонду. Громадські спостерігачі Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА проаналізували наявні фінансові звіти.

Обов’язок подавати звітну документацію про витрати коштів з виборчого фонду з  боку кандидатів на посаду міського голови Краматорська та кандидатів у депутати міської ради найчастіше кандидатами був або виконаний неповністю, або проігнорований.

З 16 кандидатів на посаду міського голови Краматорська лише 5 надали повну звітність. Так, Максим Єфімов використав з виборчого фонду 341098 тисяч гривень, Андрій Панков – 303408 тисяч гривень, Володимир Сергієнко – 91801 тисячу гривень. А від політичних партій, що висували кандидатів у депутати міської ради ТВК отримала 70% звітів. Так, «Опозиційний блок» повідомив про витрачання 561635 тисячі гривень, «Наш край» – 487845 тисяч гривень, Молодіжна партія України – 86733 тисяч гривень, Блок Петра Порошенка «СОЛІДАРНІСТЬ» - 78844 тисяч гривень, Партія пенсіонерів – 54184 тисяч гривень, Об’єднання «Самопоміч» - 25215 тисяч гривень.

vytraty kandydaty partii Kramatorsk

vytraty kandydaty partii Kramatorsk2

vytraty kandydaty partii Kramatorsk3

vytraty kandydaty partii Kramatorsk4

Як йдеться у частині 5 статті 71 Закону України «Про місцеві вибори», розпорядник коштів поточного виборчого фонду місцевої організації партії зобов’язаний не пізніш як на сьомий день після дня голосування подати до відповідної територіальної виборчої комісії остаточний фінансовий звіт за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

У частині 6 статті 71 Закону України «Про місцеві вибори» зазначається: «Розпорядник поточного рахунку виборчого фонду кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидата на посади сільського, селищного, міського голови, старости зобов’язаний не пізніш як на сьомий день після дня голосування (у разі включення кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости до виборчого бюлетеня для повторного голосування - не пізніш як на сьомий день після дня повторного голосування) подати до відповідної територіальної виборчої комісії остаточний фінансовий звіт за формою, встановленою Центральною виборчою комісією».

За коментарями звертайтеся:
Катерина Жемчужникова,
прес-секретар у Донецькій області
+380662701713
 
Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року, а також за повторним голосуванням на виборах міських голів 15 листопада.  Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. З 5 вересня у всіх регіонах України працює 144 довготермінові спостерігачі, до яких у день голосування приєдналися понад 3 000 короткотермінових спостерігачів. Починаючи з 26 жовтня, у 29 містах України працюють 77 довготермінових спостерігачів, до яких у день голосування 15 листопада приєднаються понад 1000 короткотермінових спостерігачів. 15 листопада під час повторного голосування з виборів міських голів у 29 містах України офіційні спостерігачі ОПОРИ здійснювали моніторинг виборчих процедур за репрезентативною для сукупності цих територіальних громад вибіркою. У місті Дніпропетровську ОПОРА організовувала паралельний підрахунок голосів виборців на 100% дільницях міста. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активному громадянину завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.