19 листопада 2015 року ЦВК прийняла Роз’яснення щодо окремих питань застосування Закону України "Про місцеві вибори" під час організації підготовки та проведення голосування на чергових виборах депутатів міських рад та міських голів Красноармійська та Маріуполя. Цим Роз’ясненням (п.8) було встановлено, що передвиборна агітація до дня голосування 29 листопада 2015 року на виборах депутатів, міських голів не здійснюється. Таким чином, місцеві організації партій – суб’єкти виборчого процесу та кандидати не мають право проводити передвиборну агітацію у будь-яких формах до дня голосування на чергових місцевих виборах у Красноармійську і Маріуполі. Натомість ОПОРА пропонує внести зміни до даного Роз’яснення і надати можливість кандидатам проводити агітацію до 24 години останньої п’ятниці перед днем голосування.

Відповідне Роз’яснення ЦВК щодо здійснення передвиборної агітації базується на загальному підході, застосовуваному Верховною Радою України для відновлення прав виборців Маріуполя та Красноармійська. Закон України «Про особливості проведення голосування на чергових виборах депутатів Красноармійської міської ради, Красноармійського міського голови (Донецька область) та депутатів Маріупольської міської ради, Маріупольського міського голови (Донецька область) 25 жовтня 2015 року» фактично передбачає відновлення виборчого процесу з моменту його незаконного припинення. Таким чином, спеціальним законом було визначено 29 листопада 2015 р. як дату голосування на чергових місцевих виборах 25 жовтня 2015 р. в Красноармійську та Маріуполі, встановлено спеціальні процедури для виготовлення виборчих бюлетенів та їх передавання дільничним виборчим комісіям.

Особливості інших аспектів виборчого процесу в Красноармійську та Маріуполі врегульовані не були і таким чином ЦВК власним Роз’ясненням була змушена врегульовувати значні прогалини у законодавчому забезпеченні виборчого процесу в цих двох містах.

У той же час заборона на здійснення передвиборної агітації до 29 листопада 2015 р. матиме непрогнозовані правові та практичні наслідки.

По-перше, на місцевих виборах у Маріуполі та Красноармійську одночасно застосовується Закон України «Про місцеві вибори» та окремий закон про особливості проведення голосування у двох містах.

З одного боку, спеціальний закон базується на правовій логіці відновлення виборчого процесу з моменту його незаконного припинення, коли вже передвиборна агітація завершилася. Натомість законодавство про особливості проведення голосування в Красноармійську та Маріуполі не містить жодних прямих положень щодо врегулювання специфіки передвиборної агітації.

З іншого, Закон України «Про місцеві вибори» вказує, що передвиборна агітація завершується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування (частина 2 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори»).

Відповідні законодавчі неузгодженості провокуватимуть кандидатів та політичні партії до юридичних конфліктів та протистоянь.

По-друге, рішення ЦВК, спрямоване на нівелювання значних прогалин у законодавстві, було прийнято в умовах фактичного відновлення агітаційної кампанії в Маріуполі та Красноармійську. Чинне законодавство не передбачає дієвих санкцій за порушення строків ведення передвиборної агітації, які би могли суттєво вплинули на реалістичність виконання відповідного Роз’яснення. Тим більше, положення щодо заборони на ведення передвиборчої агітації перед днем голосування 29 листопада приймалося в умовах законодавчої невизначеності, що негативно впливатиме на його виконання.

По-третє, Роз’яснення ЦВК створює ризики порушення принципу рівності можливостей для кандидатів. Виникне практична ситуація, коли частина кандидатів дотримується обмежень, частина – ні, а дієвих санкцій за порушення Роз’яснення чинне законодавство не передбачає.

Враховуючи дані обставини, ОПОРА пропонує ЦВК внести зміни до Роз’яснення щодо окремих питань застосування Закону України "Про місцеві вибори" (Постанова №570 від 19.11.2015) під час організації підготовки та проведення голосування на чергових виборах депутатів міських рад та міських голів Красноармійська та Маріуполя, які би передбачали можливість проведення передвиборної агітації до 24 години останньої п’ятниці перед днем голосування. При цьому усі витрати з виборчих фондів мали би включатися до остаточного фінансового звіту, який подається не пізніш як на сьомий день після дня голосування до відповідної територіальної виборчої комісії. Вважаємо, що дане рішення відповідатиме виборчим стандартам виборчого процесу і буде прийнятним з точки зору наявного законодавчого регулювання процесу відновлення виборчих прав Красноармійська та Маріуполя.

ОПОРА закликає суб’єктів виборчого процесу не політизувати Роз’яснення ЦВК, у разі необхідності використовувати цивілізовані механізми судових оскаржень, виконувати положення законодавства та обов’язкові для виконання акти виборчих комісій. У той же час усі без виключення сторони мають проявити зацікавленість у забезпеченні виборчих прав мешканців двох міст Донеччини.

(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.