Невідомий виштовхав журналіста Ярослава Храпського з виборчої дільниці, коли хлопець почав поцікавився підставами, згідно яких молодик присутній на дільниці.

Це сталося близько 17.30 вечора, незадовго до закриття дільниці, що розташована на території Будинку культури заводу «Вогнетрив».  Журналіст разом із мобільною групою об’їжджав дільниці, зокрема ті, де спостерігачі ОПОРИ фіксували людей зі списками виборців.

Ярослав помітив на дільниці підозрілого чоловіка, він підійшов до нього та попросив представитись. Молодик почав нервувати і  двозначно вказувати журналісти на вихід з приміщення. Посвідчення він так і не показував та не відповів, кого він представляє на виборчій дільниці.  Потім невідомий почав наполегливіше «просити» Храпського вийти з приміщення для голосування.  Ярослав у відповідь посилався на норми Закону України «Про місцеві вибори», які говорять журналісти. Молодик декілька разів намагався схопити журналіста і виштовхати з дільниці.

Працівники міліції, які були на місці інциденту, ніякої реакції не виявляли та сказали, що нічого не бачили.  Після цього невідомий сів у авто і зник. Ярослав написав заяву до Заводського райвідділку, де потім дав свідчення.

За повідомленням поліції на сьогодні рішення щодо звернення потерпілого ще не прийнято.

Згідно п.1 ст..171 ККУ України  «Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років».

За коментарями звертайтеся:
 
Дмитро Арабаджиєв
Координатор виборчих програм у Запорізькій області
380667404236
Катерина Коротченко,
Прес-секретар
380505006577
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.