Повторне голосування на виборах міських голів відбулося у всіх 29 містах та в цілому проходило в звичному режимі, без суттєвих зловживань та конфліктних інцидентів й з дотриманням встановлених законом процедур. У порівнянні із 25 жовтня, протягом дня повторного голосування спостерігачі ОПОРИ зафіксували загальне зменшення кількості порушень в діяльності виборчих комісій та інших суб’єктів виборчого процесу. Незважаючи на наявність окремих інцидентів та подій виборчого процесу з ознаками грубого порушення  законодавства, за оцінкою ОПОРИ,  порушення, які були зафіксовані на виборчих дільницях, не могли вплинути на остаточне визначення переможця на повторному голосуванні з виборів міських голів.

Як відзначає Ольга Айвазовська, координатор парламентських і виборчих програм ОПОРИ, про найтиповіші порушення дня голосування: «Порівняно з першим туром голосування, кількість зафіксованих спостерігачами ОПОРИ порушень суттєво зменшилася, зокрема спроби видачі бюлетенів без паспорта –  з 17,8% до 0,8% в межах України. Разом з тим, викликають занепокоєння випадки порушення таємниці голосування, які були зафіксовані на 9,2% виборчих дільниць в межах всієї України і кількість яких дещо виросла, порівняно з першим туром (7,5%). Однаково поширеною залишається незаконна практика фотографування бюлетенів: такі випадки були зафіксовані на 11,7% виборчих дільниць Дніпропетровська (в першому турі – 12,1%). Випадків спланових і системних порушень виборчого законодавства спостерігачами виявлено не було».

Олександр Клюжев, аналітик Громадянської мережі ОПОРА, зауважив: «У другому турі фактично були зведені до мінімуму порушення, які найчастіше фіксувалися 25 жовтня – спроби видачі (або отримання) бюлетенів без документа, що посвідчує особу (паспорта громадянина України). Кількість таких випадків зменшилася з 17,8% до 0,8% в межах України. Значною мірою така тенденція пояснюється тим, що подібні зловживання найбільш поширені в сільській місцевості, де голосування цього разу не проводилося». Експерт наголошує, що незначні порушення, які головним чином стосувалися недотримання порядку голосування, протягом дня зафіксовано на 17% виборчих дільниць в межах України (25.10.2015 цей показник 24,5%). У Дніпропетровську кількість порушень, виявлених спостерігачами ОПОРИ, зменшилася порівняно з першим туром – з 40% виборчих дільниць до 21,4%.  Випадків вкидання бюлетенів  чи незаконного перешкоджання доступу виборців до приміщення для голосування спостерігачами ОПОРИ виявлено не було.

Попри зменшення явки виборців, 15 листопада, порівняно з 25 жовтня (34,4% проти 46,6%), запровадження мажоритарної виборчої системи абсолютної більшості для мерів міст з кількістю виборців 90 тис. і більше створило сприятливі умови для всебічного визначення виборцями власного ставлення до двох найбільш популярних в територіальних громадах кандидатів, що посилює відповідальність всіх сторін за кінцеві результати голосування.  Зниження явки виборців на повторному голосуванні відображає специфіку та інтенсивність перебігу передвиборчої кампанії на повторному голосуванні в окремих територіальних громадах і не може трактуватися як факт зниження суспільної легітимності результатів волевиявлення чи зростання недовіри громадян до інституту виборів.

Підсумки паралельного підрахунку голосів, за даними спостерігачів ОПОРИ, які працювали на 100% виборчих дільниць у Дніпропетровську, засвідчують наступний результат повторного голосування 15 листопада на виборах міського голови: Борис Філатов – 53,76% (184724 голоси в абсолютних числах), Олександр Вілкул – 46,24% (158897 голоси в абсолютних числах).

Громадянська мережа ОПОРА закликає правоохоронні органи належним чином розслідувати окремі випадки та інциденти грубого порушення принципів і норм виборчого законодавства (зокрема у Києві, Білій Церкві, Запоріжжі та Дніпропетровську) у день голосування, а також факти перешкоджання законній діяльності офіційних спостерігачів (грубі порушення прав спостерігачів ОПОРИ були зафіксовані у Києві та Дніпропетровську).

Висновки ОПОРИ ґрунтуються на результатах довготермінового та короткотермінового спостереження, критеріях та принципах демократичних виборів, які викладено в документах Венеціанської Комісії, Копенгагенської конференції та Організації з Безпеки та Співробітництва в Європі (ОБСЄ). Кінцеві висновки щодо чергових місцевих виборів будуть опубліковані Громадянською мережею ОПОРА лише після оголошення результатів виборів та завершення всіх процедурних дій територіальними виборчими комісіями.

За коментарями звертайтеся:
Ольга Айвазовська, 063 617 97 50
 
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                                                                      
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року, а також за повторним голосуванням на виборах міських голів 15 листопада.  Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. З 5 вересня у всіх регіонах України працює 144 довготермінові спостерігачі, до яких у день голосування приєдналися понад 3 000 короткотермінових спостерігачів. Починаючи з 26 жовтня, у 29 містах України працюють 77 довготермінових спостерігачів, до яких у день голосування 15 листопада приєднаються понад 1000 короткотермінових спостерігачів. 15 листопада під час повторного голосування з виборів міських голів у 29 містах України офіційні спостерігачі ОПОРИ здійснювали моніторинг виборчих процедур за репрезентативною для сукупності цих територіальних громад вибіркою. У місті Дніпропетровську ОПОРА організовувала паралельний підрахунок голосів виборців на 100% дільницях міста.  Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активному громадянину завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.