Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА пропонують вашій увазі дайджест виборчих новин у місті Києві станом на 9:30.

ДВК №800167 (вул. Харківське шосе, 168і) розпочали ранкове засідання о 7:10, що суперечить ч. 4 ст.77 ЗУ «Про місцеві вибори»:  «дільнична виборча комісія не раніш як за 45 хвилин до початку голосування проводить засідання, під час якого відкривається сейф (металева шафа, кімната) з виборчими бюлетенями.»

У дільниці №800457 за адресою вул. Серафимовича, 17А виникли проблеми з ранковим засіданням через відсутність кворуму. Голова дільниці не мав списку контактів членів ДВК, проте згодом все ж прибули 2 члени комісії. Голосування розпочалося вчасно, але секретар комісії не вів протококу ранкового засідання. На зауваження спостерігача, голова відповів, що секретар не має досвіду та не знає як заповнювати протокол та запевнив, що його оформлять потім.

Також з порушенням о 7:10 розпочалося ранкове засідання на дільниці №800728 за адресою  вул. Литвиненко-Вольгельмут, 2.  Крім того, на ДВК присутня лише 6 членів замість 9 необхідних (більше половини на великій виборчій дільниці, тобто більше 8 членів), що суперечить ч.4 ст.27 ЗУ «Про місцеві вибори»: «засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності на ньому більше половини членів комісії від складу цієї комісії.»

У ДВК №800001 за адресою вул. Феодосійська, 8/13 кількість бюлетенів менша, ніж число виборців (2264 та 2281 відповідно).

На великій виборчій дільниці №800852, яка знаходиться за адресою вул. Ушинського, 15 замість 6 необхідних скриньок розмістили лише 3. Голова комісії пояснив, що 3 скриньки вчора було пошкоджено. ОПОРА наголошує, що для голосування використовуються виборчі скриньки, виготовлені з прозорого матеріалу. Кожній скринці присвоюється власний номер, який встановлюється на скринці. Мала виборча дільниця повинна мати не менше 2 стаціонарних виборчих скриньок, середня – не менше 4, велика – 6 (ч.3 ст.76 ЗУ «Про місцеві вибори» ).

Схожа ситуація трапилась і на ДВК №800167 (вул. Харківське шосе, 168і). У приміщенні дільниці розміщено 3 скриньки. Голова комісії також повідомив про пошкоджені скриньки напередодні дня голосування.

0 15.11 oto kyiv

За коментарями звертайтеся:
Андрій Савчук,
координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у місті Києві
066 29 28 784
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android