Громадянська мережа ОПОРА закликає Президента України, депутатські фракції та групи Верховної Ради України керуватися принципами професійності, політичної неупередженості та відсутності конфлікту інтересів при визначенні кандидатур для призначення на посади членів ЦВК. Нова ЦВК повинна стати незаангажованим та незалежним органом, що сприятиме зростанню довіри суспільства до виборчого процесу в цілому. Кандидатури на посади членів ЦВК мають бути попередньо оголошені для належного експертного та громадського обговорення. Вважаємо, що позитивною практикою також має стати проведення кожним кандидатом на посаду членів ЦВК публічних презентацій та дискусій з іншими претендентами. ОПОРА рекомендує Президенту України, депутатським фракціям та групам розглянути кандидатуру відомого експерта, науковця і практика з виборчих питань, народного депутата України ІІ скликання Володимира Ковтунця на посаду члена ЦВК.

У зв’язку з перевищенням строку повноважень 12 з 15 дійсних членів ЦВК, в українському суспільстві склалася криза довіри до цього постійно діючого колегіального державного органу, наділеного повноваженнями з організації і проведення виборів усіх рівнів.

Відповідно до частини восьмої статті 6 Закону України «Про Центральну виборчу комісію» строк повноважень члена ЦВК складає сім років. Постанова Верховної Ради України «Про призначення на посади членів Центральної виборчої комісії», що стосувалася більшості нинішніх членів ЦВК, була прийнята парламентом 1 червня 2007 р. і таким чином строк їх повноважень сплив 1 червня 2014 р.

Із метою забезпечення стабільної організації позачергових виборів Президента України 2014 року, Верховна Рада України 13 березня 2014 р. внесла зміни до Закону України «Про Центральну виборчу комісію» щодо припинення повноважень члена ЦВК, у зв’язку з прийняттям рішення Верховною Радою України про звільнення його з посади, а не на підставі завершення строку повноважень. У той же час, після належного проведення позачергових виборів Президента України, парламентом та Главою держави не було забезпечено призначення нових членів ЦВК. Таким чином, фактичний строк повноважень членів ЦВК вже майже на півтора роки перевищує строк, встановлений законодавством.

Законодавство про Центральну виборчу комісію встановлює чіткий порядок призначення її членів.Верховна Рада України призначає та звільняє з посад членів Комісії за поданням Президента України, у якому враховуються пропозиції депутатських фракцій і груп, утворених у поточному скликанні Верховної Ради України.

ОПОРА вважає, що депутатські фракції та групи Верховної Ради України мають невідкладно визначитися із пропозиціями щодо призначення членів ЦВК, а Президент України внести до українського парламенту відповідне подання. Після встановлення результатів повторного голосування на виборах міських голів 15 листопада 2015 року, Верховна Рада України повинна невідкладно призначити нових членів ЦВК.

Зі свого боку ОПОРА рекомендує Президенту України, депутатським фракціям та групам розглянути кандидатуру відомого експерта, науковця і практика з виборчих питань, народного депутата України ІІ скликання Володимира Ковтунця на посаду члена ЦВК. Протягом багаторічної роботи, яка включала розробку законодавства про вибори, підготовку та реалізацію масштабних навчальних програм для членів виборчих комісій, Володимир Ковтунець завжди демонстрував найкращі зразки професійності, політичної неупередженості та доброчесності.