У місті Скадовськ Херсонської області міська рада зобов’язує осередки політичних партій, які хочуть встановити агітаційні намети, укладати угоди з комунальним підприємством та встановлювати намети лише в місцях, визначених радою.

Згідно з рішенням Скадовської міської ради від 31 січня «партійні осередки, що розміщують агітаційні намети в місті, повинні укласти угоди з КП «Очисні споруди» на користування послугами з прибирання та вивезення твердих побутових відходів із займаних територій».

12 лютого до спостерігача Громадянської мережі ОПОРА звернувся представник Скадовської районної організації однієї з партій, зазначивши, що окрім вимоги укладати договори з КП, міська рада наполягає на тому, щоб агітаційні намети мають були встановлені тільки в місцях, визначених її рішенням.

Як зазначив радник ОПОРИ з юридичних питань, встановлення наметів має повідомлювальний характер як форма мирних зібрань. В зазначеному випадку відсутні підстави для обмеження реалізації права на мирні зібрання передбаченого Конституцією України. В разі незгоди зі встановленням наметів, органам місцевого самоврядування слід звернутися до суду.

Встановлення агітаційних наметів є однією з форм і засобів передвиборчої агітації, відповідно до ч. 9 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента».

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що згідно зі ст. 39 Конституції України громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.