У останній передвиборчий тиждень у 106 та 113 одномандатних виборчих округах Луганської області  зафіксована активізація діяльності волонтерів кандидатів у народні депутати від так званої «команди Сергія Шахова», які збирають персональні дані виборців в обмін на обіцянки надання допомоги від благодійних фондів, афілійованих до народного депутата.

Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ з Луганської області.

Зокрема, у місті Сєвєродонецьку (є центром 106 ОВО) волонтери кандидата у народні депутати  Юрія Фурмана здійснюють поквартирний обхід мешканців багатоповерхівок і пропонують мешканцям, зареєстрованим у зазначених адресах, «записатися» на надання благодійної допомоги від Благодійного фонду «Луганщина наш край».

Згідно з відкритими даними,  благодійна організація «Луганський обласний благодійний фонд Луганщина - наш край» зареєстрована у Сєвєродонецьку Луганської області, її очолює Серебреннікова Олена Олександрівна. Остання, за дослідженням громадського руху «Чесно», була можливою технічною кандидаткою у народні депутати України, яка висувалася у 114 одномандатному виборчому окрузі в інтересах Сергія Шахова.

При цьому, в якості реципієнтів матеріальної допомоги волонтерів не цікавлять тимчасово переміщені особи, які проживають у квартирах (не мають права голосу за кандидатів у одномандатних округах, тільки у загальнодержавному багатомандатному окрузі). Саме зареєстрованим виборцям волонтери роздають агітаційні матеріали на користь Юрія Фурмана та записують особисті дані для оформлення «соціальної карти», яка у подальшому надасть змогу впродовж наступних 5 років звертатися за матеріальною допомогою до благодійного фонду. Спостерігачам ОПОРИ вдалося зафіксувати на відео момент спілкування з одним із таких волонтерів.

Водночас, у Троїцькому районі Луганської області (входить до 113 ОВО) аналогічна ситуація склалася із іншим членом «команди Сергія Шахова» - кандидатом у нардепи від «Опозиційної платформи – за життя» Олександром Лукашевим. Контактерам ОПОРИ під виглядом реципієнтів благодійної допомоги вдалося оформити зазначену «соціальну карту» та отримати інструкції щодо її використання у буклеті з назвою «Социальная карта Александра Лукашева».

Зокрема, як зазначено на агітці, вона «призначена для отримання безоплатної соціальної, гуманітарної юридичної допомоги. Власники соціальної карти можуть звернутися до приймальні із колективним зверненням для встановлення дитячих площадок, лавок, благоустрою при домової території…».  Згідно із даними, зазначеними на самій картці, безпосередніми виконавцями зазначеної програми надання матеріальної допомоги від кандидата Олександра Лукашева є згаданий вище Благодійний Фонд «Луганщина наш край» та «Фонд Сергія Шахова».

Згідно з відкритими даними, благодійна організація «Благодійний фонд Сергія Шахова» зареєстрована у столиці, її засновником є сам нардеп Сергій Шахов. Очолює фонд Погребняк Катерина Сергіївна. Остання, за даними державного реєстру ЗМІ, також є засновником «Чесної газети», з позицій якої ОПОРОЮ фіксувалося розповсюдження матеріалів з ознаками «чорного піару» проти політичних опонентів нардепа.

Також, у інтерв’ю ОПОРІ місцева мешканка зазначила, що волонтери є місцевими мешканцями. Роздаючи соціальні карти, ці люди закликають голосувати за Олександра Лукашева. При цьому, наголошують,  що надалі соціальна карта сприятиме отриманню  різноманітних видів допомоги від цього кандидата.

Від початку парламентської кампанії ОПОРОЮ неодноразово фіксувалися випадки використання зазначених благодійних структур у навколополітичній діяльності.  

Як повідомляє ГУ НП в Луганській області, станом на 17 липня поліцією Луганщини вже зареєстровано 237 повідомлень про порушення виборчого законодавства. За результатами перевірок слідчими відкрито 8 кримінальних проваджень, складено 48 адміністративних матеріалів, за двома адміністративними матеріалами вже є судові рішення, за якими на порушників накладено штрафи. Водночас, станом на 18 липня поліція Луганщини відкрила ще чотири кримінальних провадження щодо порушень під час передвиборчих перегонів (у тому числі, щодо можливого підкупу виборців із використанням «соціальної картки»).

Нагадуємо, що надання безкоштовної допомоги населенню може за певних умов розцінюватися як непрямий підкуп та порушення Закону України «Про вибори народних депутатів України». Згідно частини 14 статті 74 цього Закону, забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей.

Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)