У останній декаді травня мешканці регіону масово отримують благодійну допомогу у вигляді мішків із цукром від імені народного депутата України Сергія Шахова, його команди та благодійного фонду.

Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Географія розповсюдження благодійної допомоги охоплює населені пункти, які входять до різних територіальних виборчих округів Луганської області. Зокрема, 21 травня вона роздавалася населенню у Лисичанську (107 територіальний виборчий округ), 22 травня – у Біловодську та районі (114 територіальний виборчий округ), 23 травня – у  Сєвєродонецьку (106 територіальний виборчий округ), 24 травня – у Старобільську (113 територіальний виборчий округ), 25 травня – у прифронтовому Щасті (105 територіальний виборчий округ). При цьому, нагадаємо, що  Сергій Шахов є народним депутатом України, обраним в територіальному виборчому окрузі № 114 Луганської області (включає в себе Біловодський, Марківський, Міловський, Новопсковський, Станично-Луганський та частина Новоайдарського району) та очільником обласної організації політичної партії «Наш край».

Сама безкоштовна  допомога роздається у вигляді 5-кілограмових пакунків із цукром від імені благодійної організації Луганський обласний благодійний фонд «Луганщина – наш край» та нардепа Сергія Шахова. Отримання цукру супроводжується друкованими роздатками у вигляді примірників всеукраїнської газети «Наш край» № 9 (70) 17-30 травня 2019 року (засновником та видавцем якої  є політична партія «Наш край») з публікаціями, в яких позитивно висвітлюється нардеп та його соратники.

За даними сервісу youcontrol.com.ua, зазначений благодійний фонд зареєстрований у Сєвєродонецьку, його керівником та засновником є Серебреннікова Олена Олександрівна. Остання, за дослідженням громадського руху «Чесно», була віднесена до когорти можливих «технічних кандидатів» у народні депутати України, які висувалися в 114 одномандатному виборчому окрузі в 2016 році в інтересах Сергія Шахова.

Місцеві мешканці на правах анонімності повідомлять представникам ОПОРИ, що запис бажаючих отримати благодійну допомогу здійснювали напередодні місцеві представники «Нашого краю». За день до безпосередньої роздачі цукру, волонтери повідомляли жителям час та місце роздачі. При цьому, отримати допомогу можна було після пред’явлення відповідних документів, що посвідчують особу.

Слід відзначити той факт, що маркування мішків із цукром різнилося у залежності від ареалу їх розповсюдження. Так, якщо у населених пунктах Біловодського району (114 територіальний виборчий округ, за яким обраний вищезазначений народний депутат України Сергій Шахов) цукор роздавався у мішках з написом «Луганщина – наш край. Всегда Ваш Сергей Шахов. Сахар 5 кг», то вже на Старобільщині (113 виборчий округ) цукровий набор супроводжувався написом «Мир нашому краю. Лукашев А.А. Команда Сергея Шахова. Сахар 5 кг».

Натомість місцевою особливістю роботи фонду у Рубіжному (112 територіальний виборчий округ) були білі мішки з синіми написами  «Луганщина – наш край. Вельможный С.А. Команда Сергея Шахова. Сахар 5 кг», у Лисичанську (107 територіальний виборчий округ) - «Луганщина – наш край. Сухов А.С. Команда Сергея Шахова. Сахар 5 кг», тоді як Сєвєродонецьк відзначився маркуванням «Луганщина – наш край. Фурман Ю.А. Команда Сергея Шахова. Сахар 5 кг».

Як вдалося дізнатися з відкритих джерел, вищезазначені особи (чиї прізвища розміщені на пакетах із безкоштовною благодійно допомогою від фонду) Олександр Сухов та Сергій Вельможний  є помічниками – консультантами народного депутата України Сергія Шахова, співробітниками адвокатського об’єднання «Вельможний і партнери»; Юрій Фурман – приватний підприємець, депутат Сєвєродонецької  міської ради, обраний від політичної партії «Наш край». Натомість Олександр Лукашев є професором кафедри фінансового права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (м.Харків).

Факти використання в межах різних територіальних виборчих округів різної «іменної» пакувальної продукції, а також сам факт розповсюдження безкоштовної допомоги від фонду «Луганщина – наш край», чия назва має певну співзвучність з назвою політичної партії (при цьому, у медійному плані ці організації об’єднані постаттю народного депутата України Сергія Шахова), на регіональному рівні викликало неоднозначний резонанс.

Так, за словами начальниці відділу комунікації ГУ НП в Луганській області Тетяни Погукай,  поліція Луганщини вже зареєструвала 2 повідомлення громадян щодо можливого порушення виборчого законодавства у вигляді роздачі цукру одним з імовірних кандидатів в народні депутати. Наразі поліцейські перевіряють дані факти.

Помічник-консультант народного депутата України Сергія Шахова Олександр Сухов у коментарі ОПОРІ зазначив:

«Заяви щодо підкупу виборців у такий спосіб я вважаю безпідставними:  ми ні за кого не агітуємо, ніякої агітації не проводиться…Благодійна допомога здійснюється без прив’язки до виборчого процесу,  ми здійснюємо її на постійній основі, протягом багатьох років - з 2006 року... У фонд приходить заява від людини про надання допомоги, вона розглядається і приймається рішення – паспортні дані не беруться, особисті дані не беруться, текст пишеться заявниками власноручно…вони самі вказують, за яким місцем проживання їм краще отримати допомогу».

ОПОРА нагадує, що надання безкоштовної допомоги населенню може за певних умов розцінюватися як непрямий підкуп та порушення ЗУ «Про вибори народних депутатів України». Згідно статті 74 частини 14 ЗУ «Про вибори народних депутатів України», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей.

Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Додамо, що виборчий процес на позачергових виборах стартував 24 травня 2019 року.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. В день голосування 21 липня 2019 року понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)