Волинська обласна територіальна виборча комісія 7 вересня, через день після ухвалення рішення щодо формування округів на вибори депутатів обласної ради внесла зміни до попередньої постанови. Тож одну із селищних громад Ковельського району «перекинули» в інший округ.

Спостерігач ОПОРИ відвідав засідання Волинської обласної ТВК 7 вересня, під час якої й прийняли постанову №5 «Про внесення змін у склад територіальних виборчих округів на виборах депутатів Волинської обласної ради 25 жовтня 2020 року».

Кількість округів зберегли, змінили лише приналежність Люблинецької селищної громади – із округу №7 її перемістили до округу №6. За словами голови комісії Івана Лазорка («За майбутнє»), таким чином забезпечать точніший розподіл мандатів.

«Попередній варіант мав 8,5 скажімо, мандатів. Це створює можливість на нас скаржитися», – зауважив очільник ТВК.

За його словами, у шостому окрузі тепер буде 9 мандатів, у сьомому – 8.

«Ми таким чином захищаємо права виборців та пропорційне представництво у Волинській обласній раді…  Умовно 4,5 тис. виборців у Люблинецькій громаді мінусуємо від 7 округу та переносимо в 6. Це виходить логічно і не створює жодних проблем, ані для нас, ані для кандидатів, партій – для всіх», – розповів Іван Лазорко.

За словами голови комісії, попередній поділ міг стати підставою для подальших судових розглядів у разі скарг. Іван Лазорко повідомив, що відповідну пропозицію показували ЦВК, ДРВ та «адвокатам, які пройшли не одні вибори». Зрештою, дійшли висновку, що зробити згідно із новою пропозицією – найкращий варіант.

Після пояснень комісія проголосувала за відповідні зміни.

Зауважимо, що за попереднім розподілом в окрузі №6 було 99 071 виборець, в окрузі №7 – 100 428 . Відповідно до нового варіанту, до округу №6 тепер належать 103 741 виборець, до округу №7 – 95 758 виборців.

Згідно із частиною 3 статті 201 Виборчого кодексу України територіальні виборчі округи з виборів депутатів обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) утворюються відповідно обласною, районною, районною в місті, міською, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як на другий день виборчого процесу з дотриманням принципу неперервності меж (зв'язності територій) таких округів та, за можливості, з урахуванням адміністративно-територіального устрою. Відповідна виборча комісія тим самим рішенням присвоює номери територіальним виборчим округам.

 

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)