Спостерігачі ОПОРИ зафіксували факти, коли виборці не змогли проголосувати на дільницях, адже їх внесли до списків для голосування на дому. Однак вони особисто заяв про включення їх до такого списку не писали.

Так, на виборчій дільниці №631436 по вул. Гвардійців-Широнінців 37 спостерігач ОПОРИ побачив, як одна громадянка почала нервувати, що її маму включили до списку виборців, що голосують на дому. У відповідь голова ДВК сказала, що “були волонтери, які виконали свою роботу”. Певні волонтери перед виборами ходили по домівках і, можливо, самостійно позначали, хто з пенсіонерів хоче голосувати вдома. 

Після того, як спостерігачка ОПОРИ почала фіксувати розмову на відео, голова ДВК заявила, що ні про яких волонтерів не знає. Однак на відео члени ДВК підтверджують кілька випадків, що у списках були люди, які не планували голосувати вдома. 

Крім того, на виборчій дільниці №631201 по вул. Полтавський Шлях 133 спостерігачка ОПОРИ також зафіксувала декілька випадків, коли люди приходили голосувати на дільницю, а їм повідомляли, що вони внесені до списків тих, хто голосує на дому.

Відповідно до частини 16 статті 249 Виборчого кодексу, у разі, якщо виборець, включений до витягу із списку виборців для голосування за місцем перебування, прибув у приміщення для голосування після того, як члени дільничної виборчої комісії відбули для організації голосування за місцем перебування, такому виборцю не можуть бути видані виборчі бюлетені для голосування до повернення членів комісії, які організовують голосування за місцем перебування, та з'ясування питання, чи не проголосував цей виборець за місцем перебування.

Нагадаємо, що 31 жовтня у Харкові відбуваються позачергові вибори харківського міського голови, які були призначені у зв’язку зі смертю Геннадія Кернеса. 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова, що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування, фіксуватимуть порушення та проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців.