На Вінниччині ОПОРА фіксує агітаційні матеріали (банери, листівки) без вихідних даних, а також розміщення агіток на стовпах, комунальних закладах, на громадському транспорті і навіть на інформаційно-вказівних дорожніх знаках.

Як передбачає ч.2 статті 56 Закону України про місцеві вибори, друкований агітаційних матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. А розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється. Проте, у Вінниці, наприклад, трапляються агітаційні листівки кандидатів до обласної ради від осередку партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Миколи Філонова та Людмили Станіславенко без передбачених законом вихідних даних.

Також у ч.4 статті 56 Закону України про місцеві вибори зазначено: «Плакати, стенди, листівки та інші друковані агітаційні матеріали (крім матеріалів, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами) розміщуються лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування не пізніш як за 45 днів до дня голосування». Як відомо, ні стовпи ліній електропередач, ні стіни житлових будинків, ні, тим більше, вхідні двері комунальних закладів жоден орган виконавчої влади не визначав як місця розміщення агітації.

Проте у Вінниці листівки багатьох кандидатів (від «Солідарності», «Свободи», «Батьківщини») наклеєні на стовпах, стінах, парканах тощо.

У ч. 9 статі 60 Закону про місцеві вибори сказано про заборону розміщувати друковану агітацію на приміщеннях органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств державної і комунальної власності, також у місцях, де вони перешкоджають безпеці дорожнього руху. А наступний підпункт цієї ж частини закону забороняє розміщення агітації зовні та всередині громадського транспорту і в приміщеннях та на будівлях метрополітену, вокзалів, портів та аеропортів.

Всупереч цим вимогам, агітку кандидата до обласної ради Володимира Кістіона («БПП «Солідарність») зафіксовано на дверях комунального підприємства «Вінницяміськліфт». Також представник ОПОРИ зафіксував агітацію кандидата до облради Миколи Філонова («Солідарність») і кандидатів до Вінницької міської ради від партії «Вінницька європейська стратегія» Антоніни Іващук та Ігоря Кравця у вікні громадського транспорту – маршрутного таксі, що курсує з мікрорайону «Корея» до залізничного вокзалу.

А в Чернівецькому районі Вінницької області на автошляху з Чернівців до Томашполя були зафіксовані листівки кандидата до обласної ради Віталія Беня (від «БПП «Солідарність») та кандидата до облради Олега Шалінського (від «ВО «Батьківщина»), наклеєні на дорожньому знаку-вказівнику. Також у райцентрі Чернівці агітаційні листівки Віталія Беня помічені в магазинах, аптеці і навіть на тракторі.

vinnitsa agitaciya zaboroneni miscya3

vinnitsa agitaciya zaboroneni miscya4

vinnitsa agitaciya zaboroneni miscya9

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.