Дружківська міська територіальна виборча комісія відмовила в реєстрації саморобних агітаційних матеріалів кільком кандидатам. Про це повідомляє спостерігач Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України», який проводить громадське спостереження за місцевими виборами в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.

За словами спостерігача, кандидати часто подають до ТВК агітаційні матеріали, де замість вихідних даних зазначається  щось на кшталт «виготовлено самостійно на персональному обладнанні», або не вказані тираж чи відповідальний за нього. Так, подібні зразки агітації до комісії подали кандидати від «Опозиційного блоку» Тетяна Кулик, Ольга Ченцова, Анатолій Регеда, Юрій Мітасов та від «Батьківщини» Михайло Самородов. У свою чергу ТВК відмовила їм у реєстрації цих агітаційних матеріалів. Спостерігач підтвердив, що на території міста, а також у відведених для агітації місцях ці зразки розміщені не були.

15-10-2015 samorobna agitacija v Druzhkivci Prus

15-10-2015 samorobna agitacija v Druzhkivci Chencova

15-10-2015 samorobna agitacija v Druzhkivci Regeda

15-10-2015 samorobna agitacija v Druzhkivci Kulik

Як зазначають аналітики ДОО ВГО КВУ, таке маркування не відповідає вимогам, що містяться у пункті 2 статті 56 ЗУ «Про місцеві вибори». «Друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється», - йдеться в документі. Також у пункті 3 тієї ж статті зазначається, що агітаційні матеріали мають бути «виготовлені за рахунок власних виборчих фондів, а також з використанням обладнання, що їм належить». Відповідно, якщо кандидат самостійно виготовив матеріали, то обладнання, яке він використовував, мало бути придбане за рахунок його виборчого фонду або має бути доведено, що воно належить кандидату.

Проте, варто відзначити, що 11 жовтня на одній з центральних площ міста партія «Наш край» поширювала агітаційні матеріали без вихідних даних. А на території територіального виборчого округу №18 були розклеєні запрошення на зустріч з кандидатом у депутати Іриною Прус від партії «Наш край». Вони мали ознаки політичної агітації без вихідних даних.

15-10-2015 agitacija v Druzhkivci bez vyh 1

15-10-2015 agitacija v Druzhkivci bez vyh 3

 

Контактна особа:

Катерина Жемчужникова,
прес-секретар по Донецькій області
+380662701713
 
Довідково:
Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.