Курахівська міська виборча комісія Мар’їнського району Донецької області навіть після рішення суду відмовила в реєстрації кандидатам від Політичної партії «Всеукраїнське об’єднання Батьківщина». Про це повідомляє спостерігач Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України»,  який проводить громадське спостереження за місцевими виборами в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.

7 жовтня, згідно із Постановою №19 міської виборчої комісії, кандидатам у депутати у багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Курахівської міської ради від Мар’їнської районної партійної організації Політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» відмовлено в реєстрації. Згідно із Постановою, під час повторного розгляду документів встановлено порушення «Батьківщиною» порядку висування кандидатів. ТВК посилається на ст. 37 ЗУ «Про місцеві вибори», згідно з якою партія повідомляє у письмовій формі відповідну ТВК не пізніш як за день до дня проведення зборів про дату, час і місце їх проведення з метою висування кандидатів. ТВК зазначає, що «Батьківщина» провела збори 22 вересня 2015 року, але комісію про них не повідомила. ТВК наголошує, що жодних інших повідомлень про висування депутатів до Курахівської міської ради не отримувала. Таким чином, підкреслює комісія, порушено загальний порядок висування кандидатів.

У самій «Батьківщині» поки лише планують свої подальші дії. Ймовірно, це рішення ТВК знову будуть оскаржувати в суді.

Нагадаємо, 1 жовтня Курахівська місцева виборча комісія не зареєструвала тринадцять кандидатів від Партії «Батьківщина», які подавали документи на вибори в Курахівську міську раду. Причиною вказували те, що в списку було неправильно вказано назву комісії і назву, куди обираються депутати.

3 жовтня у Слов’янську відбулось засідання Донецького окружного адміністративного суду за позовом Мар’їнської районної партійної організація Політичної партії «Всеукраїнське об’єднання Батьківщина» до Курахівської міської виборчої комісії. На засіданні ТВК підставами для відмови вказала ту обставину, що «Батьківщиною» не надано для реєстрації виборчий список кандидатів у депутати з виборів Курахівської міської ради. «ВО Батьківщина» просила суд визнати факт бездіяльності міської виборчої комісії, скасувати відмову в реєстрації та зобов’язати комісію повторно розглянути пакет документів.

Позовні вимоги Мар’їнської районної партійної організація Політичної партії «Всеукраїнське об’єднання Батьківщина» були задоволені частково. Частина, у якій Партія просила визнати факт бездіяльності Курахівської міської виборчої комісії, не була задоволена. Постанова комісії від 1 жовтня 2015 року «Про відмову реєстрації кандидатів у депутати в багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Курахівської міської ради від Мар’їнської районної партійної організація Політичної партії «Всеукраїнське об’єднання Батьківщина» була визнана протиправною і скасована. Окрім цього міську виборчу комісію зобов’язали розглянути повторно надані «Батьківщиною» документи для реєстрації. Інші позовні вимоги, у тому числі зобов’язання Курахівською міською виборчою комісією зареєструвати кандидатів від «Батьківщини», суд не задовольнив.

Катерина Жемчужникова,
прес-секретар по Донецькій області
+380662701713
 
Довідково:
Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.
Громадянська мережа ОПОРА проводить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.