Новий склад Слов’янської міської виборчої комісії також відмовився приймати документи для реєстрації кандидатом на вибори міського голови Слов’янська від Політичної партії «Опозиційний блок» Вадима Ляха. Про це повідомляє спостерігач Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України», який проводить громадське спостереження за місцевими виборами в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.

2 жовтня Центральна виборча комісія опублікувала постанову про дострокове припинення повноважень усього складу Слов’янської міської виборчої комісії Донецької області. У постанові йдеться, що 1 жовтня ЦВК отримала звернення від голови виборчої комісії Наталії Курдюкової, в якому повідомлялось про неприйняття рішення щодо реєстрації кандидата на посаду Слов’янського міського голови Вадима Ляха від Політичної партії «Опозиційний блок». В ЦВК зазначили, що документи щодо реєстрації Вадима Ляха надійшли у відповідний строк - 30 вересня. Спираючись на протоколи засідань Слов’янської міської виборчої комісії від 30 вересня та від 1 жовтня, ЦВК робить висновок, що рішення або про реєстрацію, або ж про відмову прийнято у строк не було. Комісія голосувала щодо цього питання п`ять разів, але жодне з голосувань не набрало достатньої, згідно кворуму, кількості голосів. Варто зазначити, що на той момент причин для відмови у реєстрації кандидата у комісії назвати не змогли.

На основі цих фактів ЦВК прийняла рішення про бездіяльність Слов’янської міської виборчої комісії та про дострокове припинення повноважень усього складу Слов’янської міської територіальної виборчої комісії. У своїй поставі ЦВК також зобов’язала новий склад комісії вирішити питання щодо реєстрації кандидатом на посаду Слов’янського міського голови Вадима Ляха до 6 жовтня 2015 року включно.

Окрім Постанови ЦВК, 3 жовтня Донецький окружний адміністративний суд виніс рішення, в якому визнав бездіяльність міської територіальної виборчої комісії незаконною. При цьому суд відмовився зобов'язувати старий склад комісії зареєструвати Вадима Ляха.

За повідомленням спостерігача, новий склад комісії взагалі відмовився розглядати реєстраційні документи Вадима Ляха. Члени комісії посилаються на ст. 43 Закону України «Про місцеві вибори», згідно з якою кандидати мали подавати свій пакет документів за 23 дні до дня голосування. Вони підкреслюють, що новий склад Слов’янської міської виборчої комісії не має жодного відношення до старого, тож ті рішення, які були прийняті, переглядатись не будуть. Таким чином, 5 жовтня комісія відмовила кандидату від «Опозиційного блоку» Вадиму Ляху у повторному розгляді документів.

Сам Вадим Лях зазначає, що його пакет документів є повним. Він вважає, що причин для відмови немає, а своїм рішенням оновлена Слов’янська міська виборча комісія абсолютно ігнорує постанову ЦВК, в якій чітко зазначено, що його документи мають повторно розглянути. Він повідомив, що подав відповідну скаргу в ЦВК. Поки що судовий позов кандидат не подавав.

Згідно із ч. 1 п. 5 ст. 24 ЗУ «Про місцеві вибори», ЦВК може з власної ініціативи у разі прийняття територіальною виборчою комісією незаконного рішення або її бездіяльності скасувати таке рішення та/або прийняти відповідне рішення. Тобто, Центральна виборча комісія може прийняти рішення щодо реєстрації кандидата самостійно, якщо визнає факт бездіяльності або протиправну діяльність ТВК.

Катерина Жемчужникова,
прес-секретар по Донецькій області
+380662701713

Довідково:
Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.
Громадянська мережа ОПОРА проводить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.