Попри рішення суду, питання реєстрації виборчих списків політичних партій «Солідарність» та «Сильна Україна, лишається невирішеним Мелітопольською міською виборчою комісією.

Нагадаємо, 1 та 2 жовтня Мелітопольська міська виборча комісія відмовила у реєстрації  виборчих списків політичних партій «Солідарність» та «Сильна Україна.

5 жовтня голова комісії Дмитро Колесник («Опозиційний блок») надав для ознайомлення спостерігачу ОПОРИ копію постанови Запорізького окружного адміністративного суду на адміністративний позов міських партійних організацій БПП «Солідарність» та «Сильна Україна». Так, суд задовольнив адміністративні позови у повному обсязі, визнав протиправними та скасував відповідні постанови комісії про відмову в реєстрації кандидатів у депутати Мелітопольської міської ради, висунутих міськими партійними організаціями БПП «Солідарність» та «Сильна Україна та зобов’язав Мелітопольську міську виборчу комісію зареєструвати виборчі списки цих політичних сил. На питання спостерігача з приводу дати та часу проведення засідання комісії з вирішення питання, пан Колесник не надав точної відповіді, зазначивши, що вищевказане рішення суду буде оскаржене в суді вищої інстанції.

Тим часом, 5 жовтня перед будівлею ПК Шевченка, де розташована комісія, прихильники «Сильної України» та БПП «Солідарність» провели мітинг. Мітингуючі розкритикували роботу комісії та її голови Дмитра Колесника, вимагали негайного проведення засідання комісії щодо виконання рішення суду. У мітингу прийняв участь голова обласної партійної організації «Сильної України» Андрій Гамов, депутат обласної ради Геннадій Шанін, депутати міської ради та потенційні кандидати в депутати до міської ради від БПП «Солідарність» та «Сильної України». Було оголошено резолюцію мітингу, у якій йдеться про порушення виборчого процесу з боку виборчої комісії, що, на погляд учасників мітингу, може призвести до фальсифікацій та викривлення волевиявлення мешканців міста.

07 10 Melitopol

07 10 Melitopol2

6 жовтня спостерігач ОПОРИ поспілкувалася з секретарем комісії Оксаною Геймур (БПП «Солідарність»), яка повідомила, що вчора до комісії надійшла вимога, в якій 7 членів комісії вимагають негайно скликати засідання комісії у зв’язку з прийняттям Запорізьким окружним адміністративним судом рішень, які передбачають реєстрацію списку кандидатів від БПП «Солідарність» та «Сильна Україна».

07 10 Melitopol3

Дата та час проведення засідання залишаються під питанням, бо голова комісії, на думку Оксани Геймур, просто затягує час. 

Вже ввечері 6 жовтня відбулось чергове засідання Мелітопольської міської виборчої комісії, у ході якого було розглянуто низку питань порядку денного, однак питання щодо реєстрації виборчих списків кандидатів від БПП «Солідарність» та «Сильної України» не розглядалося. З цього приводу голова комісії Дмитро Колесник повідомив, що подано апеляцію на постанову Запорізького окружного адміністративного суду до суду вищої інстанції. На даний момент очікується рішення суду: або ухвала апеляції та зазначення дати проведення судового засідання з цього питання або. У разі відхилення апеляції комісія має зареєструвати виборчі списки кандидатів від БПП «Солідарність» та «Сильної України».

За коментарями звертайтеся:
 
Дмитро Арабаджиєв
Координатор виборчих програм
у Запорізькій області
380667404236
Катерина Коротченко,
Прес-секретар
380505006577
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.