22-23 вересня довготерміновими спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА в м. Харкові, на вул. Клочківській була помічена велика кількість пересувних агітаційних конструкцій політичної партії «Народний контроль», яку в Харкові представляє потенційний кандидат на посаду Харківського міського голови Анатолій Родзинський. Загальне гасло на агітаційних конструкціях — «Харків проти Кернеса». Крім того, на цих конструкціях представлений заклик до збору підписів під вимогою до мера Харкова Генадія Кернеса відзвітуватися про 30 млрд. гривень з міського бюджету. Пізніше, 24 вересня подібний до першого плакат, на якому також фігурує цифра у 30 млрд., був зафіксований біля станції метро Холодна Гора.

24 вересня в деяких ЗМІ з’являється інформація про примусове вилучення таких агітаційних конструкцій начебто правоохоронцями чи посадовими особами органів місцевого самоврядування, підконтрольних Г. Кернесу («В Харькове исчезают агитплакаты оппонентов местной власти»). Мігруючі по місту агітаційні конструкції викликали зацікавлене обговорення та обмін фото в соціальних мережах):

skrin news 25.09.2015 kharkivska proty Kernesa

У коментарі активісту Громадяської мережі ОПОРА Анатолій Родзинський, ім'я якого зазначене на рекламних щитках, зауважив, що «Харків проти Кернеса» – «слоган мій». Далі А. Родзинський в агітаційній манері позначає свою негативну політичну позицію по відношенню до діючого Харківського міського голови Г. Кернеса. Він підтверджує, що триває збір підписів городян з вимогою прозвітувати про діяльність Геннадія Кернеса як очільника Харкова. Також А. Родзинський не вважає розміщення даних плакатів «чорни піаром» Кернеса, бо, на його думку, такий варіант виключається зазначенням авторства матеріалу, що висловлює його чітку позицію.

Разом з тим, звертаємо увагу на частину 1 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори», згідно з якою передвиборна агітація — це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за кандидатів. Важливо, що право вести передвиборну агітацію мають місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, а також кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, зареєстровані відповідною територіальною виборчою комісією для участі у місцевих виборах.

Якщо врахувати, що Анатолій Родзинський неодноразово заявляв про намір балотуватися на посаду мера, є ознаки, що саме він порушує строки і умови передвиборної агітації.

 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.