19 вересня на території мікрорайону Нивки по квартирах місцевих мешканців ходили агенти- соціологи.

Про подію прес-секретареві Громадянської мережі ОПОРА розповів місцевий мешканець Сергій Супрун:  «До моєї квартири завітали дві жінки із чітким запитанням «чи буду я голосувати за Костянтина Ялового?». Я відповів, що ні! Номер моєї квартири й відповідь занесли у зошит, окрім цього, ще й щось помітили. Після цього я попросив документи у панянок щодо їхнього соціологічного опитуванняя, але вони відмовились їх надавати, тому вирішив викликати поліцію. Поки чекали патруль, жінки почали виривати аркуші із записами».  

По приїзду, патрульні записали прізвища панянок та відпустили їх. Варто додати, що одна жінка на запитання про оплату праці відповіла: «Ми ще не знаємо». Розмова з поліцією була повністю записана на відеореєстратор.

У коментарі ОПОРІ у приймальні Костянтина Ялового заявили, що це спланована провокація. Жінки, що проводили соцопитування не мають ніякого відношення до Костянтина Володимировича.

Окрім цього, у мережі Фейсбук потенційний кандидат спростував інформацію, та ще раз наголосив, що «ніхто не знайомий з персонами, які проводили опитування від його імені».

21 09 s

Громадянська Мережа ОПОРА нагадує, що згідно ч. 1 ст. 53 ЗУ «ПРО МІСЦЕВІ ВИБОРИ» підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати такого опитування, пов’язаного з виборами, з обов’язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки.

Крім того, у ч. 2 ст. 54 ЗУ «ПРО МІСЦЕВІ ВИБОРИ» зазначено, що місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів.

За коментарями звертайтеся:
Андрій Савчук
координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у місті Києві
066 29 28 784
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.