У 98 окрузі (Київська область) поширюються буклети від кандидата Володимира Борисенка, висунутого «Народним фронтом». У буклетах – інформація про переданий на фронт броньовик і доставку в зону АТО продовольства та амуніції.

24 10 Keiv obl

Громадянська мережа ОПОРА наголошує та нагадує суб’єктам виборчого процесу (кандидатам та партіям), що такі дії частиною 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів» тлумачаться як непрямий підкуп: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

До 98 округу належать Яготин, Бориспіль, Бориспільський, Згурівський, Переяслав-Хмельницький, Яготинський райони, частина Броварського району. Володимир Борисенко відомий тим, що став учасником кримінального інциденту - на нього скоїли замах. Міністр внутрішніх справ Антон Геращенко інформував про чотири версії, які розглядає слідство: робота депутатом міської ради, особисте життя, бізнес і участь у виборах. Справою займається СБУ. Потерпілий реабілітовується після пережитого досвіду.

Під час агітаційної кампанії Володимир Борисенко вчиняв дії, що мали ознаки порушень ЗУ «Про вибори народних депутатів» чи маніпуляції законодавством.

Броньовик, про який іде мова у буклеті, він передав до моменту власної реєстрації як кандидата, але – під час виборчого процесу. Так, ЦВК постановою оголосило початок виборів 8 вересня. 20 вересня Борисенко публічно передав на фронт броньовик, а кандидатом він офіційно став 23 вересня. Як наслідок, агітував за межами юрисдикції ЗУ «Про вибори народних депутатів», що обмежує у передвиборній агітації лише офіційних суб’єктів виборчого процесу. Такі дії можуть класифікуватися як маніпуляційна схема – фальстарт. Сам акт передачі броньовика має ознаки непрямого підкупу, як і доставка необхідного обладнання на фронт, якщо вони використовуються в агітаційній кампанії.

Відео: TVBoryspil

Також Володимир Борисенко приніс власну поліграфію у Яготинську міськраду та агітував у Бориспільській міській раді всупереч ч 3 ст. 74 читаємо: «Забороняється використання приміщень органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, для проведення передвиборної агітації за рахунок коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі».

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)