ДВК №631677 (вул. Привокзальна, 5А) позбавила офіційного спостерігача ОПОРИ права отримати копію протоколів про підрахунок голосів, а коли спостерігач намагалася довести, що це протиправно – прийняла рішення видалити із засідання ДВК, бо вона «перешкоджає їх роботі».

Офіційний спостерігач ОПОРИ звернувся до ДВК з проханням надати копію протоколу про підрахунок голосів, відповідно до пункту 10 частини 9 статті 66 Закону України «Про місцеві вибори», де вказано, що офіційний спостерігач від громадської організації має право отримувати копії протоколів про передачу виборчих бюлетенів, про підрахунок голосів виборців і встановлення підсумків голосування та інших документів у випадках, передбачених цим Законом.

На це голова ДВК відповіла, що надати такі копії протоколів про підрахунок голосів вона може тільки з виборів депутатів Харківської міської ради. А, наприклад, копію протоколу з виборів депутатів Харківської обласної ради спостерігач зможе отримати, якщо з'їздить до обласної виборчої комісії, де самостійно запросить копію потрібного протоколу. На це спостерігач ОПОРИ відповів відмовою. Після декількох спроб запросити необхідні копії протоколів, члени комісії вигнали спостерігача з дільниці.

Спостерігач ОПОРИ звернулася до правоохоронних органів, які були присутніми на виборчій комісії, аби ті допомогли поновити право спостерігача бути присутнім на дільниці. На це правоохоронні органи бездіяли, бо, за їх словами, вони не вбачали у видаленні спостерігача ніякого порушення. За цей час комісія прийняла постанову про видалення спостерігача, але з цією постановою спостерігачу не надали можливості ознайомитися. Працівники правоохоронних органів залишили дільницю, і те саме порадили зробити і спостерігачеві.

Вбачаючи ознаки адміністративного правопорушення, передбачені статтею 212-17 Кодексу про адміністративні правопорушення (ненадання копії виборчого протоколу), спостерігач ОПОРИ викликала поліцію. ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 9 статті 66 Закону України «Про місцеві вибори» офіційний спостерігач має право бути присутнім при видачі виборчих бюлетенів членам дільничної виборчої комісії, у тому числі для організації голосування виборців за місцем перебування та при проведенні такого голосування. В такому випадку, невмотивоване видалення є порушенням прав спостерігача та перешкоджання його законній діяльності.

Правоохоронці, які прибули на виклик, прийняли заяву та пояснення від спостерігача, однак не вчиняли дій щодо відновлення прав офіційного спостерігача, припинення правопорушення. Фактично, поліція дистанціювалася від вирішення проблемної ситуації.

Нагадаємо, що Громадянська мережа ОПОРА в Харкові проводить паралельний підрахунок голосів, результати якого планує оприлюднити у вівторок, 27 жовтня.

 
 
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.