Кандидат на посаду міського голови від партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ» Наталія Чиж подала позов до суду на кандидата в мери Євгенія Кузнєцова, який балотується, як самовисуванець і очолює громадську організацію «Самопоміч Житомира». В позові Наталія Чиж просить суд визнати незаконним та заборонити використання бренду та символіки партії.

6 жовтня на вулицях міста з’явились агітаційні намети Євгенія Кузнєцова в яких роздають інформаційні бюлетені «Самопоміч Житомира» з  передвиборчою програмою кандидата та інформацією про нього.

Kuznetsov namet

Hazeta Keznetsova 2

В коментарі ОПОРІ Наталія Чиж зазначила: «Обєднання «САМОПОМІЧ» звернулося з позовом до окружного суду стосовно того, що пан Кузнєцов незаконно використовує бренд та логотип «САМОПОМІЧ». Він активно зараз розставив палатки по нашому місту і роздає там свій агітаційний матеріал. Люди не розуміють і є запитання, чи «САМОПОМІЧ» змінила кандидата, чи змінила керівника, що відбувається  взагалі. Тому ми рахуємо, що це є незаконно, наш бренд всеукраїнський, він є зареєстрований, на то ми сьогодні дамо підтверджуючі матеріали і доведемо те в суді».

Євгеній Кузнєцов свою причетність до інформаційного бюлетеня та наметів заперечує.

«Вона вказала: Євгеній Кузнєцов роздає газету, тобто хтось там роздає газету, а Євгеній Кузнєцов знаходиться тут. Вона казала, що я це роблю, я фізично не знаходжусь там. Згідно чинного законодавства, будь-яке обєднання громадян, будь-який громадянин може проводити агітацію за будь-кого та проти когось. Я не ставив особисто наметів, ніяких доказів немає, на суді ми будемо це виясняти. Я не друкував газети, це все є в інтернеті, а якщо хтось з громадян хоче допомогти мені, як простій особі без бізнесу, то будь-ласка», – сказав Євгеній Кузнєцов.

В позовній заяві Наталія Чиж просить суд: «Визнати незаконним та заборонити використання (відтворення) відповідачем та ГО «Самопоміч Житомира», керівником якої являється відповідач, символіки,  яка повністю чи частково повторює розпізнавальний знак Політичної партії «Об’єднання Самопоміч» та його елементи, а саме: стилізоване зображення назви політичної партії з використанням слів: «Об’єднання САМОПОМІЧ» зазначених білими літерами на зеленому фоні та стилізоване зображення частини назви  політичної партії  з використанням слова «САМОПОМІЧ» зазначеного білими літерами на зеленому фоні, незалежно від розміру як у кольоровому так і в чорно-білому зображеннях».

Відповідно до ч. 5 ст. 57 Закону України «Про місцеві вибори» наявність на агітаційних матеріалах символіки та логотипу партії є політичною рекламою: «Політична реклама - це одна з форм передвиборної агітації, розміщена за допомогою рекламних засобів, яка спонукає виборців голосувати за або не голосувати за певного суб’єкта виборчого процесу.

До політичної реклами належить використання символіки (гімну, прапору, розпізнавального знаку, девізу) або логотипів політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом відповідного виборчого процесу, місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, політичної партії, її місцевих організацій, а так само повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку місцевої організації партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів місцевими організаціями партій, кандидатами, політичними партіями, місцеві організації яких є суб’єктами відповідного виборчого процесу, а також привернення уваги до участі у таких заходах місцевих організацій партій чи певних осіб як кандидатів.

 
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.