Одеські політики, які опосередковано дали зрозуміти, що позмагаються за депутатські мандати на місцевих виборах, намагаються знайти шлях до сердець виборців через дітей одеситів. Різноманітні свята і подарунки стали однією з прикмет цьогорічної виборчої кампанії.

Низку дитячих свят на одеській Молдаванці проводять потенційні кандидати у депутати міської ради Василь Ієремія та Ігор Клименко. На вулицях цього району міста вже чимало білбордів і сітілайтів із зображенням цих політиків, а нещодавно вони виступили «спонсорами» дитячого свята на вулиці Дідріхсона.

Як повідомив постійний спостерігач ОПОРИ, захід «прикрашали» банери із символікою партії «Опозиційний блок» та фотографіями Василя Ієремії та Ігоря Клименка, причому розмістили їх якраз на дитячих батутах.

Дітей розважали за допомогою аніматорів і безкоштовних атракціонів, а ще роздавали всім дітлахам солодку вату.

Втім, організатори свята заявили, що політики «лише проспонсорували свято для дітей». Самі ж організатори представилися як члени громадської організації «Міський контроль», а не партії «Опозиційний блок». Подібні заходи відбуваються і на інших вулицях міста – з такою ж символікою та назвою «Дітям нашого двору».

Цікаво, що така сама назва супроводжує і дитячі свята, що проходять під егідою іншої політичної партії – Української морської партії Сергія Ківалова. Потенційні кандидата в депутати у Приморському районі – Вадим Підгородинський і Денис Колодін – виступають «спонсорами» аналогічних дитячих свят. Тут також не обходиться без батутів і солодкої вати.

20 09 Odessa vata

20 09 Odessa vata2

21 09 Mishenko 3

Нагадаємо, згідно зі ст. 54 частина 2 Закону України «Про місцеві вибори», кандидати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів. Висування кандидатів на пост сільського, селищного, міського голови, старости починається 21 вересня.

ОПОРА нагадує, що агітаційний фальстарт є порушенням міжнародних стандартів організації та проведення виборів, оскільки кандидат має право проводити агітацію тільки після своєї офіційної реєстрації, а до цього моменту агітації заборонена.

Крім того, надання товарів, послуг і робіт виборцям напередодні офіційного старту виборчої кампанії може розцінюватися як непрямий підкуп виборців. Напередодні виборчої кампанії та безпосередньо в її ході будь-яка взаємодія з виборцями з наданням матеріальних благ здійснює істотний вплив на волевиявлення громадян та не може бути розцінена як благодійність.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.