Спостерігачі мережі ОПОРА завітали до дільничної виборчої комісії № 521184, що знаходиться у 145 виборчому округу. У приміщенні, де знаходиться ДВК вони застали трьох членів комісії, які відкрили сейф і проводили невідомі маніпуляції з бюлетнями.

На питання спостерігачів, що взагалі коїться і навіщо відкрили сейф, члени комісії відповідати відмовились. Лише сказали, що проставляють штампи на бюлетнях напроти Андрія Георгієвського, який 13 жовтня написав звернення із заявою про відмову приймати участь у виборчих перегонах. Нагадаємо, що до моменту відмови Георгієвський був зареєстрованим на сайті ЦВК, як член Комуністичної партії України, від неї ж висувався.

Тоді спостерігачі мережі ОПОРА попросила пред’явити рішення ЦВК про внесення змін до виборчого бюлеткуню з використанням штампу «Вибув» (ч. 7 ст 81 Закону України «Про вибори народних депутатів»). Та члени комісії не показали його, лише витяг додатку, який не містив жодної інформації з приводу штампування. Тому відразу ж була викликна міліція для складання протоколу.

Спостерігачі мережі ОПОРА вважають такий випадок порушенням, адже про зібрання членів комісії повинно було бути оголошено заздалегіть на дошці для загального огляду – такого зафіксовано у приміщені ДВК не було. Голова та секретар комісії повідомили, що їх дії були спонтанними, а не запланованими.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Полтавській області
+380996744565
cherkashina.darija@gmail.com
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.