Триває виборча кампанія, яку висвітлюють ЗМІ. Проте, далеко не в усіх є політологічна освіта, саме тому Громадянська Мережа ОПОРА в рамках співпраці з міжнародною експертною місією EPDE, аби ознайомити медійників з темою виборчих систем та полегшити роботу при написанні матеріалів, провела тренінг на тему: «Виборчі системи. Європейська практика та досвід України». Тренінг провела випускниця факультету політичних наук Варшавського університету, магістр Студій Східної Європи.

На тренінгу про виборчі системи було зроблено коротку презентацію виборчих систем (пропорційної та мажоритарної), а також різних їх варіантів, що працюють у політичних системах Європи. Івона Юрковська навела конкретні приклади виборчих систем у різних державах (особливо у Польщі).

Виборча система - це система суспільних відносин, пов'язаних з порядком організації і проведення виборів з метою формування представницьких органів публічної влади.

«Виборчі системи демократичних держав світу формувалися впродовж не одного століття під впливом різних соціально-політичних, економічних та культурних факторів. Дуже часто виборчий результат є не тільки проявом волевиялвлення виборців, але також інших факторів, серед яких далеко не останніми є виборча система з закладеною в неї формулою підрахунку голосів», - зазначає Івона Юрковська.

За словами Івони Юрковської, політологія знає близько 300 варіантів визначення результатів виборів.

Під час тренінгу присутні мали змогу дізнатися, як політологія визначає поняття відкритих та закритих списків.

Також тренер розповіла про те, як найбільш розповсюджена у ЄС пропорційна виборча система вплинула на багато політичних подій, для прикладу, політична сцена у Польщі.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.