АТО – це тренд у передвиборній поведінці й виборчих програмах кандидатів у народні депутати на Хмельниччині. Одні наголошують на своїй допомозі учасникам антитерористичної операції на Донбасі, виїздах у зону бойових дій, публічній передачі обладнання і спорядження військовослужбовцям, які від’їжджають на Донбас. Інші критикують їх за «піар на крові», небезпідставно вбачаючи у тому підкуп виборців, обумовлений частиною 14 статті 74 Закону «Про вибори народних депутатів України».

Суттєву увагу допомозі учасникам антитерористичної операції приділяє народний депутат України Сергій Лабазюк, який балотується кандидатом-самовисуванцем в одномандатному окрузі № 188, де й був обраний у 2012 році. В інформаційному бюлетені «Завжди поруч!» (так називається благодійний фонд, де президентом дружина депутата Віолета Лабазюк) та у буклеті з тією ж назвою він підкреслює, що побував у зоні АТО вже шість разів.

xm ATO Labazjuk bjuleten

На першій полосі згаданого інформаційного бюлетеня світлина, на якій Сергій Лабазюк у камуфльованому одязі в колі озброєних бійців. Це ж фото він розмістив на аватарці своєї сторінки в Facebook.

Три броньовані автомобілі і два комплекси радіозв’язку, п’ятсот бронежилетів і 150 касок, сорок оптичних прицілів і тридцять наметів, сімсот комплектів одягу та чотириста пар берців, а також п’ятдесят тонн продуктів – числа зі звіту про допомогу депутата і його фонду бійцям в зоні АТО. Між іншим Сергій Лабазюк зазначає, що ці обсяги допомоги зібрані разом з громадами його округу. Проте у репортажах та інформаціях про участь громад згадується побіжно. Адресати допомоги, пов’язаної з іменем народного депутата Лабазюка – підрозділи Державної прикордонної служби, *-й полк спецпризначення Сухопутних військ Збройних сил України.

xm ATO Labazjuk buklet

Чимало засобів захисту видано призовникам і контрактникам, яких відряджають в зону АТО, через громадську приймальню народного депутата. «Я звернувся до Сергія Лабазюка й отримав бронежилет п’ятого ступеня захисту, - сказав контрактник із роти розвідки Сергій Авдійчик із Моломолинець Хмельницького району. – Під час навчань на полігоні я випробував пластини бронежилета пострілами з автомата упритул. Жодної вм’ятини».

Крім вантажів, Сергій Лабазюк привозив до десантників артистів з Хмельницького. У День повітряно-десантних військ вони виступили перед військовослужбовцями під Луганськом.

Про опіку над учасниками АТО кандидата у депутати парламенту Романа Мацоли, висунутого «Блоком Петра Порошенка, теж іде слава у ЗМІ. Як пише газета «Подільські вісті», балотуючись в ОВК № 190 з центром у Шепетівці, він разом із братом, засновником Львівської «Першої приватної броварні» Андрієм Мацолою, спрямував на потреби військових мільйони гривень. За ті кошти придбано сучасне обладнання для картографічного центру Збройних сил України, засоби радіозв’язку. До того ж Роман Мацола у виборчій програмі декларує: «Кожному мобілізованому з території округу – бронежилет і каска найвищого ступеня захисту. Забезпечення військових необхідним обладнанням та спорядженням».

На сторінці Хмельницької обласної організації партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна» у Facebook повідомляється про допомогу одній з військових частин, яку передали кандидати Аліна Скоморохова (№ 68 у виборчому списку партії) та висуванець партії Олександр Островський (Старокостянтинівський одномандатний виборчий округ № 191). Виконуючи бойове завдання в зоні АТО, бійці частини були обстріляні з системи залпового вогню «Град», і полум’ям була знищена техніка, документи та особисті речі вояків. Військовослужбовці отримали від кандидатів нові светри, шапки, шкарпетки й термобілизну.

xm ATO Sylna Ukraina

До речі, на початку виборчої кампанії обласна організація «Сильної України» закликала всіх учасників виборчого процесу дотримуватися гасла «Вони воюють – ми піклуємося при них!», не займаючись підкупом виборців. Однак під час візиту було використано партійну символіку, то ж дії благодійників стали порушенням частини 2 та частини 14 статті 74 Закону «Про вибори народних депутатів України». Згідно з Законом, відвідання кандидатами військових частин організовується окружною комісією і на зустріч із військовослужбовцями запрошуються представники всіх партій, чиї кандидати зареєстровані в багатомандатному окрузі, та всі кандидати, зареєстровані в одномандатному виборчому окрузі. Зрештою, використання партійної символіки є агітацією, а агітація з наданням матеріальних цінностей такою вартістю, як у випадку передачі допомоги, є підкупом виборців. Крім військової частини, вони передали Хмельницькому військовому госпіталю медикаменти для лікування та реабілітації військовослужбовців, постраждалих у зоні АТО.

На відміну від матеріальної допомоги, кандидат у депутати Верховної Ради України Віталій Мовчан надає правову допомогу учасникам антитерористичної операції. Він висуванець політичної партії «Блок Петра Порошенка» по Хмельницькому одномандатному виборчому округу № 187. На базі правозахисного фонду Віталія Мовчана «МАЮ ПРАВО» започаткував роботу Центр юридичної допомоги учасникам АТО та членам їхніх сімей. Юристи центру надають безкоштовні консультації про порядок отримання статусу учасника бойових дій, відносно припинення нарахування штрафних санкцій та пені для військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів, а також відсотків за користування кредитом тощо.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.