Днями в місті Мукачево було поширено газету «baloge.net», котра не зареєстрована належним чином та надрукована без відповідних вихідних даних. На чотирьох сторінках А3 формату розміщено «чорний піар» проти кандидатів до Верховної Ради України від партії Єдиний Центр за одномандатними виборчими округами №69, №73 та №71 – Віктора, Івана та Павла Балог.

В газеті йдеться про створення громадського руху «Балогам.НЕТ», який ставить за мету показати справжнє обличчя кандидатів за прізвищем Балога та їхніх соратників. На титульній сторінці у формі фотоколажу зображено Віктора Балогу з короною на голові. Позаду нього географічна карта Закарпатської області та дорожній знак «SТОP». Заголовок статті: «Наше кредо: «Очистимо Закарпаття від Балог».

Мукачево. Чорний піар

Газета говорить про наміри сім’ї Балог захопити область, про підкуп Віктором Балогою церковнослужителів, аби ті навертали вірників голосувати за кандидатів від партії Єдиний Центр. Також, на шпальтах видання йому приписують причетність до контрабандного тунелю, що під землею перетинав кордон України зі Словаччиною. Окрім цього, розміщено фоторепортаж з вбиральні, що за кошти місцевого бюджету обладнала у своєму приміщенні Закарпатська обласна рада, яку очолює Іван Балога. Молодший з поміж братів, Павло Балога, звинувачений виданням у непрямому підкупу виборців за викладення бруківки в місті Хуст, а також використанні робочої сили неповнолітніх осіб.

Офіційними ініціаторами випуску видання є громадський рух «Балогам.НЄТ». Проте, зв’язатись з представниками цього руху аби підтвердити викладену на сторінках видання інформацію, немає можливості. Адже в газеті не вказано жодної контактної інформації чи відповідальної особи за випуск чи друк.

Водночас, є підстави говорити про те, що особи що ініціювали друк видання порушили законодавство України, зокрема, статтю 32 Закону України “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні”, яка забов’язує видання вказувати вихідні дані, а саме: 1) назва видання; 2) засновник (співзасновники); 3) прізвище та ініціали редактора (головного редактора); 4) порядковий номер випуску і дата його виходу в світ; 5) індекс видання, розповсюджуваного за передплатою; 6) тираж; 7) ціна або помітка «Безкоштовно»; 8) адреси редакції, видавця, друкарні; 9) серія, номер і дата видачі свідоцтва про державну реєстрацію; 10) видавець (співвидавці). Також, вона чітко визначає, що розповсюдження продукції друкованого засобу масової інформації без вихідних даних забороняється.

Окрім цього, також порушено Закон України “Про інформацію”, який визначає законність поширення інформації основним принципом інформаційних відносин (ст. 5).

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.