30 жовтня переможцем виборів на посаду сільського голови села Кліщівня, Рогатинського району, офіційно оголосили самовисуванця Михайла Ворону. Втім, опонент Ворони на виборчих перегонах, кандидат від партії «ВОЛЯ» не згідний з таким рішенням виборчої комісії і подав до суду на її дії.

При підрахунку голосів з’ясувалося, що обоє претендентів на посаду війта Кліщівні набрали однакову кількість голосів – по 117. Але вже перед тим, як запакувати бюлетені у конверти, голова дільничної виборчої комісії запропонувала зарахувати на користь Михайла Ворони один із недійсних бюлетенів, на якому навпроти прізвища кандидата було написано слово «х……й».

"Три виборчих бюлетені було визнано недійсними, в тому числі той, де було написано "х…….й", – розповідає Василь Кривень. –  Аж раптом голова комісії, директор школи Марія Мацьковіта каже, от тут, на мою думку, є волевиявлення, давайте проголосуємо. Так як в комісії більшість членів вчителі школи, було прийняте рішення зарахувати цей бюлетень з нецензурщиною на користь мого опонента", - прокоментував Василь Кривень.

Він запевняє, що комісія не мала права визнавати дійсним цей бюлетень, адже слово «х…...й» написане не в клітинці для позначок зліва, а біля прізвища кандидата Ворони, з правого боку просто на полях бюлетеня.

Кандидат не згідний з такими діями ДВК, а також із діями Рогатинської районної ТВК, яка не втрутилась в ситуацію. Василь Кривень у присутності одного з членів Рогатинської ТВК склав акт про порушення, проте, за його словами, голова ДВК Марія Мацьковіта відмовилася підписати акт. Тоді кандидат звернувся у сільську виборчу комісію зі скаргою, в якій вимагав здійснити перерахунок голосів, однак комісія відмовила у задоволенні скарги.

Врешті 30 жовтня кандидат подав судовий позов, в якому оскаржує дії сільської ДВК та районної ТВК і вимагає здійснити перерахунок голосів із призначенням перевиборів на посаду сільського голови Кліщівні. Судове засідання відбудеться 1 листопада.

Як пояснив ОПОРІ Василь Кривень, він не бачить в цій ситуації нічого дивного. «Директор школи, голова комісії пані Мацьковіта читає закон на свій мотив, бо вона – сваха Ворони. А голова ТВК – його рідна сестра. Я ще перед виборами дзвонив у Київ на гарячу лінію і казав, що в нас така ситуація і будуть проблеми, але мені тоді сказали, що родинні зв’язки не заважатимуть членами комісії працювати. А вийшло так, як я боявся».

У разі, якщо програє у районному суді, Василь Кривень подаватиме на апеляцію.

(#вибори2015; #elect_ua; #opora; #опора)
 
За коментарями звертайтеся:
 
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами насайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android