Станом на суботу, 31 жовтня, у селищі Міжгір’я Закарпатської області не оголошено переможця на посаду селищного голови. Водночас оголошено переможців на посади депутатів селищної ради.

Як з’ясував спостерігач ОПОРИ, перемогу на виборах на посаду голови селища здобув чинний селищний голова Василь Щур. Водночас він балотувався до Міжгірської районної ради як «кандидат №1» від партії «Наш край», яка подолала 5-відсотковий бар’єр.

Згідно з вимогами частини 11 статті 86 Закону України «Про місцеві вибори», кандидат, який здобув перемогу і як депутат, і як голова ради, не має права вибору, а стає головою відповідної ради. Тобто, згідно із вимогами Закону, у цій ситуації Василь Щур повинен бути оголошений головою Міжгірської селищної ради, а не депутатом Міжгірської районної ради.

Для цього селищна виборча комісія повинна була подати до районної виборчої комісії відповідну постанову, згідно з якою Василя Щура визнано переможцем серед кандидатів на посаду селищного голови.

Однак, як стало відомо ОПОРІ, у п’ятницю, 30 жовтня, селищна виборча комісія оголосила перелік обраних депутатів Міжгірської селищної ради. Водночас із невідомих причин не оголошено переможця на посаду селищного голови.

Голова Міжгірської районної виборчої комісії Ярослава Ковач у коментарі ОПОРІ зазначила, що коли комісія вранці, 30 жовтня, оголошувала результати підсумків голосування щодо депутатів районної ради, то постанови від селищної комісії щодо обрання Василя Щура на посаду селищного голови до них не надходило.

ОПОРІ не вдалося отримати коментар – чого селищна виборча комісія до опівночі 30 жовтня не оголосила переможця на посаду селищного голови. Голова Міжгірської селищної комісії Ганна Іванина не відповідала на дзвінок, у її заступника – Федора Юрика – телефон був «поза зоною досяжності».

У коментарі ОПОРІ сам кандидат Василь Щур зазначив, що не знає, чи селищна виборча комісія прийняла рішення щодо його обрання на посаду селищного голови. «Це справа комісії, я не цікавився, – зазначив Василь Щур. – У селищної комісії є свої повноваження і свої думки. Я сподіваюся, що вони все зроблять у рамках чинного законодавства».

У ситуації, що склалася, ОПОРА вбачає з боку членів Міжгірської селищної виборчої комісії ознаки порушення частини четвертої статті 85 Закону, згідно з якою до 30 жовтня територіальні виборчі комісії повинні прийняти рішення про визнання сільського, селищного, міського голови обраним, про проведення повторного голосування, про визнання виборів відповідного сільського, селищного, міського голови такими, що не відбулися.

ОПОРА закликає членів Міжгірської селищної комісії невідкладно оголосити переможця на посаду селищного голови Міжгір’я.

 

За коментарями звертайтеся:
Феськов Володимир
координатор ОПОРИ у Закарпатській області
+38 066 317 36 13
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково: 
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.ÂÂ